Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bones perspectives per a les estacions d'esquí del Pirineu a l'inici de la temporada

Bones perspectives per a les estacions d'esquí del Pirineu a l'inici de la temporada

Els onze complexos de la demarcació de Lleida, satisfets de poder obrir aquests dies gràcies a les darreres nevades. En conjunt generen al territori un impacte econòmic directe de 228 milions d'euros
Presentació a Lleida de la temporada d'esquí 2019-2020 al Pirineu (Foto: Diputació de Lleida)
26/11/2019 20:05

Les estacions d'esquí del Pirineu afronten amb bones perspectives la temporada 2019-2020, que de fet algunes d'elles ja han estrenat. Així s'ha reflectit aquest dimarts en la presentació de la campanya de les 11 estacions de la demarcació de Lleida, entre les quals hi ha bona part de les de l'Alt Pirineu.

La majoria d'estacions d'esquí nòrdic ja han obert circuits els dies previs -el complex alturgellenc de Tuixent-la Vansa s'hi ha sumat aquest dilluns- i Baqueira Beret va posar en marxa remuntadors dissabte passat. Pel que fa a la resta d'estacions d'esquí alpí, la majoria tenen fixat aquest dissabte, 30 de novembre, com a data d'obertura. Els complexos han expressat la satisfacció pel fet que aquesta vegada tots arrenquen amb bones condicions, després d'un any passat marcat pels contrastos, en què estacions com Tuixent-la Vansa i Lles de Cerdanya van poder obrir de manera excepcional l'1 de novembre però, en canvi, Tavascan no va poder estrenar-se fins al gener, per la manca de nevades al Pirineu occidental.

Al respecte, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha subratllat en la presentació que les estacions d'esquí són les primeres interessades a mitigar els efectes del canvi climàtic i per això estan invertint en mesures d'estalvi d'aigua i de sostenibilitat en la producció de neu, per assegurar el futur del sector. Talarn ha reivindicat la importància de tota l'activitat relacionada amb l'esquí, que ha definit com "l'or blanc" del Pirineu per l'impacte econòmic que genera a tots els nivells, ja sigui amb la creació de llocs de treball directes o indirectes o bé amb la repercussió en sectors com l'hostaleria, la restauració i el comerç. L'objectiu d'aquestes onze estacions és superar en conjunt els 1.350.000 forfets venuts i aconseguir el millor resultat dels darrers tretze anys. Per això, han fet una inversió global que ascendeix a 20 milions d'euros. La part principal d'aquestes xifres correspon a Baqueira Beret, la principal estació del Pirineu català.

Prop de 10.000 llocs de treball, entre directes i induïts

Les onze estacions generen més de 2.000 llocs de treball directes, entre personal fix i de temporada. A més s'estima que hi ha uns altres 7.500 llocs de treball induïts. L'impacte econòmic directe del sector va ser l'any passat -tot i ser un any irregular- de 228,5 milions d'euros. Amb la suma de l'impacte induït, donaria una xifra total d'uns 402 milions d'euros d'impacte.

Pel que fa a les novetats, el cap d'explotació de Tavascan, Victor Perisè, ha explicat que enguany refermen l'aposta per les àrees fora pista (freeride) i pel públic familiar, perquè han constatat que "hi ha famílies que volen que els nens aprenguin a esquiar i a Tavascan estació no es perden mai perquè només hi ha una pista". L'estació pallaresa és l'única amb espai senyalitzat per a tres modalitats d'esquí: alpí, nòrdic i fora pista.

Novetats de les estacions

A les altres dues estacions del Pallars -gestionades per FGC- la principal novetat és l'estrena del nou telecadira La Roca, a Espot. L'any passat l'antic remuntador es va avariar i a Espot van optar per pujar els aficionats a la part central mitjançant les ratracs (màquines trepitjaneu). L'èxit de la idea va sorprendre la direcció i des d'enguany oferiran la possibilitat de pujar-hi de nit amb aquests vehicles per sopar a 2.000 metres d'altitud i observar el cel nocturn d'Aigüestortes, que ha rebut el certificat mundial Starlight.

De la seva part, Port Ainé vol aprofitar la promoció que suposa haver estat escollida Millor Estació Petita d'Europa pel conegut diari britànic The Guardian. Entre les característiques que el rotatiu ha valorat per atorgar-li aquesta distinció, destaquen les 22 pistes repartides per 58 km de recorregut i el fet de poder gaudir d'una àmplia superfície esquiable amb poca gent. A Port Ainé també es farà excursions amb ratrac, en aquest cas per observar les espectaculars panoràmiques del Pic de l'Orri, que inclouen les vistes a l'Alt Urgell.

Boí Taüll, com Port Ainé, també vol treure profit d'una altra distinció: aquest any passat va guanyar el premi de millor estació 2018 de l'Estat espanyol als World Ski Awards, en la cerimònia que es va celebrar a Kitzbühel (Àustria). L'estació ribagorçana segueix disposant de la cota d'esquí més alta del Pirineu català, a Puig Falcó (2.751 metres). El director de Boí Taüll, David Ros, ha expressat la satisfacció pel fet que s'ha garantit la continuïtat del Resort del Pla de l'Ermita, amb la compra d'hotels per part d'un grup empresarial de Reus, i també la de l'estació, amb l'entrada de Ferrocarrils a partir de l'any vinent. Enguany refermen l'aposta per les àrees fora pista (freeride), amb la millora de la senyalització. També han invertit en maquinària i en millorar els accessos.

A Port del Comte, les inversions s'han centrat en la sostenibilitat i en aprofitar l'aigua el màxim possible. El director de l'estació del Solsonès, Albert Estella, ha presentat un pla pioner amb el qual reutilitzen l'aigua de la pluja i el desgel per crear neu artificial, i que inclou un drenatge a l'aparcament de l'estació.

Finalment, Baqueira Beret reforça la seva posició com a principal domini esquiable de l'Estat, amb un espai que abasta 2.273 hectàrees, una capacitat de 18.567 esquiadors simultanis i una capacitat de transport de 61.024 esquiadors l'hora. El cap de màrqueting de Baqueira Beret, Pep Albós, ha presentat l'obertura d'una nova pista, Eth Coret, d'un quilòmetre i mig i "molt divertida".

L'estació d'Aran i les Valls d'Àneu ha invertit enguany 12 milions d'euros, tant en aquesta pista com en millores en la innivació de neu i en restauració. Concretament han eliminat el bar d'entrepans per ampliar el restaurant i han fet un nou bar on hi havia el departament de recursos humans. També s'ha remodelat part de l'hotel Montarto i s'han incorporat dues màquines trepitjapistes noves. A més, a més, organitzaran una cursa FIS el 21 i 22 de desembre, dedicada a Blanca Fernández Ochoa, que va morir aquesta tardor.

Prop de 500 km esquiables i 246 pistes

En conjunt, les estacions de la demarcació de Lleida ofereixen 497 km esquiables, 246 pistes d'alpí i nombrosos itineraris de nòrdic, una capacitat de transport de 110.584 passatgers/hora, 80 remuntadors, més de 159 quilòmetres de superfície innivada (amb 1.476 canons de neu), 143 quilòmetres de circuits de raquetes, més de 900 monitors i unes 26.000 places d'allotjament, al marge de les segones residències.

Això es tradueix en una de les millors marques de neu de l'Estat, amb una oferta d'activitats programades per 125 empreses especialitzades en els esports d'hivern. De fet, l'any passat aquesta àrea va rebre més del 63% dels aficionats que van esquiar a Catalunya i el 23,40 % dels del conjunt de l'estat espanyol.

Mostrar formulari de contacte