Brams publica 'Demà', un disc preparat a les Valls d'Àneu
La banda berguedana es va concentrar durant deu dies en una casa del Pallars Sobirà per elaborar les cançons del seu tretzè àlbum. El treball sortirà a la venda el 9 de maig
El grup de rock combatiu Brams publicarà aquest mes vinent el seu tretzè disc, titulat 'Demà', i que arriba tres anys després de l'anterior treball, 'Anem tancant les portes a la por' (2014). Aquest nou àlbum de la banda berguedana tindrà segell pirinenc, atès que segons ha explicat el cantant, Francesc Ribera 'Titot', es va gestar amb una estada de deu dies a les Valls d'Àneu.
Ribera ha detallat que no volien "caure en la trampa de treballar per WhatsApp" perquè aquesta vegada no tenien ganes de "fer el disc per separat", tenint en compte que el grup també té músics del Bages i d'Osona. Per això, els components de Brams van acordar "tancar-se" durant uns dies en una casa del Pallars Sobirà; i d'aquesta experiència, asseguren, n'ha sorgit "el 90% del disc", que s'ha gestat durant més d'un any i que ara s'està gravant i remesclant a Artés. És previst que surti a la venda el dia 9 de maig vinent.
En una entrevista a l'ACN, 'Titot' ha explicat que 'Demà' és com s'anomena una de les deu cançons que formaran part del disc i han decidit escollir-la com a títol perquè "fa referència a un concepte molt positiu i és el sinònim més curt de la paraula esperança". Al nou treball discogràfic, Brams hi aboca en aquesta ocasió un component més social que nacional, perquè segons Ribera "arriba un moment en què és molt difícil explicar segons quines coses a les cançons perquè la realitat va més de pressa que la producció dels discos".
Tot i que la banda no ha renunciat a parlar de qüestions relacionades amb el "compromís nacional", Titot ha explicat que "aquests temes hi són però de manera més atemporal, és a dir, a coses no tant referides a l'actualitat del moment sinó que podrien haver estat escrits fa cinc anys o d'aquí a cinc anys, perquè és impossible situar una cançó referida a l'actualitat política en el moment actual". Així doncs, 'Demà' incorpora nous temes com ara la guerra de Síria, els refugiats econòmics o la gent "que es llença al mar desesperada sense saber si podrà arribar a cap port". Tot plegat, acompanyat novament per alguns "tocs patumaires", com ara la melodia dels Turcs i Cavallets, la comparsa que obre tradicionalment els salts de la coneguda celebració berguedana.
Tot i el fort component de crítica que tenen les cançons de Brams, el grup té clar que "al cap i a la fi, estem fent cançons que la gent utilitza en els seus moments d'oci i també has de respondre a això". Per això, Titot ha exposat que "Brams ha sigut sempre una eina que ens ha servit per intentar fer reivindicació, queixa i denúncia però, al mateix temps, sempre hem volgut desdramatitzar les situacions i acompanyar-ho de cançons menys transcendentals". "Nosaltres fem concerts, no misses negres", ha explicat el líder de la banda, que considera que el seu objectiu també és "mantenir viva l'esperança i l'ànima de la gent".
Un moment dolç per a la banda
Brams van debutar l'any 1990 amb una formació íntegrament berguedana, de la qual només hi continuen ara 'Titot' i el teclista Jordi Castilla. El 1992 van publicar el primer CD, 'Amb el rock a la faixa', i el 1995 van gravar el seu primer disc en directe. El grup va estar actiu de manera ininterrompuda fins al 2005, quan van fer un concert de comiat multitudinari al camp de futbol de Berga. El 2009, però, per commemorar els 20 anys de creació del grup, Brams va tornar als escenaris i, des d'aleshores, han publicat dos discos més: 'Oferta de diàleg' i 'Anem tancant les portes a la por'.
"A hores d'ara no plantegem retirar-nos i quan ens retirem no farem cap concert de comiat", ha dit Ribera. De fet, el cantant assegura que la banda es troba en un moment "molt agradable" perquè "hi va haver un moment en què ens preocupava arribar a fer tants concerts, però ara no depenem d'això per viure i tenim aquesta pau d'anar fent que ens permet gaudir més". En relació a la seva actual tasca com a regidor de la CUP a l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera ha assegurat que ha procurat que no l'influenciï en la música perquè "el pas per l'Ajuntament és una cosa efímera i puntual, que potser dura el mateix que dura una gira". Tot i això, Ribera ha admès que ha sigut "complicat" compaginar les dues coses perquè "estar al govern de la ciutat implica totes les hores del món i més" i, de fet, ha revelat que per escriure les cançons ha hagut de marxar de Berga alguns caps de setmana per "trobar la solitud".