Ca l'Amador, l'Hotel Pessets, l'Escola d'Hostaleria del Pallars i El Ventador se sumen a la campanya 'Aprofitem els aliments'
Els Gastrorecups passen de 18 a 50 restaurants participants de tot Catalunya. Els establiments oferiran menús elaborats a partir de productes recuperats
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació impulsa un any més la campanya de sensibilització "Aprofitem els aliments" amb la participació de més de 50 restaurants, entre els quals hi ha Ca l’Amador (Josa del Cadí), l'Hotel Pessets (Sort), l'Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort) i el Restaurant El Ventador (Barruera). La campanya, que pretén conscienciar la ciutadania sobre el malbaratament alimentari i donar valor als aliments a través d’accions i activitats participatives, s’ha iniciat aquest dijous amb el primer Gastrorecup que ha tingut lloc al restaurant Normal dels germans Roca a Girona.
El Gastrorecup, que ha sumat enguany 32 nous establiments adherits, oferirà menús específics a partir només d’aliments recuperats. És a dir, es faran a partir de productes que estan en perfectes condicions per al consum humà però que s’han descartat al llarg de la cadena alimentària. Els àpats s'elaboraran amb la col·laboració i participació d’empreses agroalimentàries, que seran els principals proveïdors d’aquests àpats d’aprofitament, conjuntament amb els proveïdors locals dels diferents restaurants del territori.
Tots els Gastrorecup es poden reservar a través de la pàgina oficial www.gastrorecup.cat. Cal destacar que la iniciativa, que finalitzarà el 5 d’octubre, comptarà amb accions a tot Catalunya com la tradicional Marató d’Espigolades o el Gran Dinar d’Aprofitament.
La campanya 'Aprofitem els aliments' s’emmarca dins del Pla estratègic d’alimentació de Catalunya, que cerca avançar cap a un sistema agroalimentari més sostenible i basat en l’economia circular, a més de recuperar el valor dels aliments.
4a Marató #JoEspigolo per l’aprofitament alimentari
La iniciativa de conscienciació alimentària inclou també altres activitats destacades, com la 4a Marató d’Espigolades (29 de setembre) que es realitzarà simultàniament al Baix Camp, l’Espai Agrari Baixa Tordera, el Baix Llobregat i les Terres de Lleida. Es tracta d’una acció coordinada per la Fundació Espigoladors que té com a objectiu recuperar fruita i verdura directament del camp per evitar que es perdin o malbaratin i donant-los una segona oportunitat en centres de distribució gratuïta d’aliments.
Gran dinar d’aprofitament a Girona
D'altra banda, el dissabte 5 d’octubre, tindrà lloc a Girona el Gran Dinar d’Aprofitament a la plaça de Calvet i Rubalcaba, organitzat conjuntament amb el Banc dels Aliments de Girona i la Plataforma Aprofitem els Aliments (PAA), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Diputació de Girona i la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni. Serà una jornada festiva i familiar on, a part de gaudir d’un bon dinar, es podran seguir showcookings d’aprofitament, tallers i activitats per a tota la família.
Més activitats divulgatives
Així mateix, com a novetat, la campanya agrupa activitats d’altres organitzacions que tenen com a objectiu sensibilitzar la ciutadania i unir forces per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Aquestes activitats són l’exposició '35 anys aprofitant els aliments de manera solidària', de la Fundació Banc dels Aliments de Catalunya. En el marc de la Fira Terra i Gust de les Festes de la Mercè, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb l’Oficina Conjunta de l’Alimentació Sostenible, també organitza un espectacle d’Improshow sobre malbaratament alimentari i un Espai Ràdio.
Impacte ambiental del malbaratament alimentari
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació treballa des de l’any 2018 en la diagnosi de l’impacte ambiental de les pèrdues i el malbaratament alimentaris en la producció i distribució de diversos sectors. D’aquest treball es desprèn que Catalunya malbarata actualment unes 280.000 tones a l’any de fruita, verdura, peix i carn de porc abans de posar-les a la venda, i una mica més de 28.000 litres de llet a l’any. Són unes pèrdues que tenen diverses causes relacionades amb els requeriments estètics, la cadena d’intermediaris o factors o situacions climàtiques externes com la sequera o les gelades, entre d’altres. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, es malbarata l’equivalent al 7% dels aliments adquirits, cosa que representa uns 35 kg per persona i any.
Establiments participants
Els establiments participants són: Restaurant Semproniana (Barcelona), Escola d’Hostaleria CETT (Barcelona), El Mescladís (Barcelona), Casa Amàlia (Barcelona), Aflamas (Barcelona), Can Culleres (Barcelona), Ca la Nuri (Barcelona), Restaurant Social D’ins (Barcelona), Cal Sagristà (Sant Vicenç dels Horts), Bar Restaurant Mi Casa (Sant Vicenç dels Horts), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Cau de l’Ateneu(Manresa), Laida (Manresa), L’Obradora (Manresa), Bacasis (Manresa), Patoi (Manresa), Ígnia (Manresa), Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Somiatruites (Igualada), Menja B (Igualada), Nou Urbisol (Castellolí), Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau), Via Restaurant (Vic), Montsweet (l’Esquirol), Snack d’Pas (l’Esquirol), La Coope (l’Esquirol), Hostal Estrella (Rupit), Can Puntí (Cantonigròs), Hostal Cabreres (Cantonigròs), Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona), Ca l’Ignasi (Cantonigròs), El Cigró d’Or (Vilafranca del Penedès), El Gat Blau (Vilafranca del Penedès), El Dinou (Vilanova i la Geltrú), Stirling (Vilanova i la Geltrú), Mas de la Sala (Manresa), Restaurant Albert Guzmán (La Ràpita), Els Ullars (Amposta), Villa Retiro (Xerta), El Terrat (Tarragona), L’Antic Molí (Ulldecona), Normal (Girona), Cal Ganso (Llorà), Restaurant Dit i Fet (Girona), Hostal dels Ossos (Olot), Can Roca d’Esponellà (Esponellà), Casamar Restaurant (Llafranc), Escola d’Hostaleria de Girona (Girona), Escola d’Hostaleria de Figueres (Figueres), Restaurant El Ventador (Barruera), Ca l’Amador (Josa del Cadí), La Boscana (Bellvís), Braseria Alzina (Sant Guim de Freixenet), La Cava (Tàrrega), Hotel Pessets (Sort) i Escola d’Hostaleria del Pallars (Sort).