Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cal Col.lector de la Pobla de Segur: 125 anys fabricant licors tradicionals del Pirineu

Cal Col.lector de la Pobla de Segur: 125 anys fabricant licors tradicionals del Pirineu

26/01/2010 12:08

La fàbrica de licors de Cal Col·lector de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, porta 125 anys fabricant licors tradicionals del Pirineu. Des de l'any 1884, de manera ininterrompuda, elabora ratafia de nous tendres, que es comercialitza amb el nom de "Ratafia dels Raiers". Amb els anys, a aquest licor se n'hi ha afegit d'altres com el licor de cassis de la Val d'Aran, el de fruits del bosc o l'aiguardent de bolets.

El procés d'elaboració de les begudes és artesanal. Anualment es comercialitzen 55.000 ampolles, que equivalen a 33.000 litres, el sostre de la seva producció. El negoci el regenta la família Portet, que distribueix a tot el Pirineu i arreu de Catalunya.

A l'empresa hi treballen vuit persones, però el mètode de treball no els permet ampliar la plantilla. Àngel Portet diu que durant l'any passat van augmentar la venda entre un 9 i un 10% i afegeix que pràcticament estan al seu màxim de producció per poder garantir "un producte de qualitat".

El negoci es complementa amb una botiga on es distribueixen a l'engròs vins, caves, licors, destil·lats, cafès, melmelades i altres productes 'gourmet' que aprofiten la tradició centenària i la implantació de l'empresa a les comarques del Pirineu i a la Val d'Aran.

Pel que fa a les begudes, Àngel Portet matisa que "des de fa uns quants anys venim elaborant licors de manera personalitzada, utilitzats per artesans i empreses alimentàries en l'elaboració de diversos productes als quals aporten sabors interessants i sorprenents; ja siguin gelats, productes de pastisseria com coques i pastes de te, xocolata i bombons o, més recentment, formatges".

Portet especifica que "la Ratafia dels Raiers s'elabora amb la maceració de nous tendres i la destil·lació de 22 plantes aromàtiques, arrels i espècies, amb una graduació alcohòlica del 29% ". Segons subratlla Portet, "continua la tradició d'aquest licor, fet durant segles a les cases de pagès de la Catalunya interior, seguint antigues receptes, guardades amb molt de zel, que es transmetien de generació en generació".

Pel que fa al Cassis, és un dels licor tradicionals de la Val d'Aran fruit de la relació d'aquesta vall pirinenca amb Occitània. Es tracta d'una beguda de baixa graduació alcohòlica (16% vol.) elaborada a partir de les fruites de la mateixa planta del cassis o groselles negres. Portet també destaca entre la producció l'aiguardent Flor de Neu, amb aroma de ceps. "Aquest licor té un destil·lat del 40%, fruit de la combinació entre un excel·lent aiguardent de vi i la destil·lació artesanal de ceps en el nostre alambí", comenta.

Aquest 2010, per commemorar els 125 anys de negoci familiar, s'ha preparat una ratafia especial "elaborada amb nous tendres de Sossís i d'Aransís (Pallars Jussà) de la collita de l'any 2006, macerades en dipòsits de fusta; també amb altres plantes (flors, arrels, espècies, fulles i fruites) destil·lades al nostre alambí; i tot plegat agermanat amb alcohols de vi envellits, durant molts anys, en bótes de roure". Un cop filtrada, "l'hem deixada reposar, al nostre celler, durant un període de 24 llunes", explica Portet. "Aquesta elaboració especial, commemorativa dels 125 anys de la nostra fàbrica, és un homenatge als nostres pares, el Joan i la Pilar que ens van ensenyar a estimar aquest país i les seves tradicions", conclou.

Mostrar formulari de contacte