Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Cal Mandrat de Montellà comença a comercialitzar el seu vi

Cal Mandrat de Montellà comença a comercialitzar el seu vi

La finca, a 1.250 metres d'altitud, compta amb una nova plantació de chardonnay i preveu doblar la producció de raïm amb la verema d'enguany. A la Cerdanya actualment també hi ha projectes vitivinícoles als municipis de Llívia, Bolvir i Riu
07/10/2021 12:45

La finca vitivinícola de Cal Mandrat, ubicada a Montellà i Martinet, afronta la campanya de la verema d'enguany amb la perspectiva de gairebé poder doblar la seva producció i fer que aquesta superi els 2.000 quilos. En aquest indret, situat a una altitud de 1.250 metres i al límit nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró, hi ha una hectàrea de vinya de les varietats riesling i gewürztraminer, pròpies dels països del centre d'Europa. A partir d'aquest raïm han tret al mercat el seu primer vi blanc, del qual només s'han embotellat 1.200 ampolles.

A més, fa quatre mesos que han plantat una nova hectàrea de chardonnay, amb l'objectiu de poder incrementar la producció i elaborar un nou vi inspirat en els Chablis del nord de França. L'adaptació del terreny a la vinya ha estat una de les tasques que ha requerit més esforç, segons han comentat els seus propietaris, Francesc Xavier Güell i Silvia Gaminde, que fa tot just cinc anys que van iniciar el projecte. Ara reconeixen que estan molt pendents de la meteorologia i, de fet, al seu dia ja van apostar per varietats de cicle curt amb la idea d'evitar les baixes temperatures i la neu dels mesos d'hivern. Güell ha explicat a l'ACN que la Cerdanya "no té res a veure amb la manera de fer vi al Penedès", però que existeix un bon intercanvi de coneixements amb els pocs productors que encara hi ha actualment al Pirineu.

De la seva banda, Gaminde assegura que "l'essència del paisatge" ha contribuït a produir un vi amb una acidesa equilibrada, pròpia de la varietat riesling, que alhora "és sedós i aromàtic gràcies a l'aportació de la gewürztraminer". Aquesta primera producció que s'està comercialitzant s'ha vinificat a l'Empordà. La idea és que, d'aquí a tres o quatre anys, puguin comptar amb un celler propi a la finca, o bé participar en un projecte cooperatiu amb d'altres productors de la comarca.

Varietats del centre d'Europa

Pel que fa a les plantacions, recentment s'ha incorporat una de chardonnay i la idea és incrementar la superfície en una nova hectàrea, per arribar als 5.000 quilos anuals quan tot plegat estigui a ple rendiment. D'aquesta manera, segons Gaminde, podran complementar la producció de raïms petits i compactes, que és pròpia de les varietats del centre d'Europa.

Una altra de les dificultats que tenen és la d'aconseguir mà d'obra qualificada, pel fet que la Cerdanya no és encara una zona de viticultura. De fet, a la comarca hi ha plantades tot just una desena d'hectàrees. A banda de Montellà i Martinet, també hi ha petites plantacions a Bolvir, Llívia i Riu de Cerdanya, aquesta última situada al costat mateix de la carretera d'accés al túnel del Cadí.

A la finca de Cal Mandrat també hi ha cavalls ja que, de fet, la família s'havia dedicat anteriorment a la competició. El pare del Francesc Xavier la va adquirir ara fa uns cinquanta anys i la seva passió pel vi ha servit per reconvertir-ne els usos. Tot plegat ho han fet amb l'ajut d'un enòleg i un enginyer agrònom i seguint les pràctiques de l'agricultura ecològica. Ara, encaren la nova campanya de la verema, que previsiblement es durà a terme durant la segona quinzena d'aquest mes d'octubre.

  • Finca vitivinícola de Cal Mandrat, a Montellà i Martinet (Foto: ACN)
  • Francesc Xavier Güell i Sílvia Gaminde, propietaris de Cal Mandrat, a les vinyes de la seva finca (Foto: ACN)