Calvet anuncia la licitació "immediata" del sanejament del talús afectat per l'esllavissada de la C-13
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat la licitació "immediata" per 1 milió d'euros del sanejament del talús afectat per l'esllavissada a la C-13. En declaracions a Tremp, el polític català ha assegurat que al llarg de les properes setmanes començaran les obres, amb ancoratges i una malla que recollirà el talús en una cota superior a l'actual, per assegurar totalment la circulació en aquest punt. A més, Calvet ha explicat que s'està estudiant si calen actuacions "més definitives" en el punt afectat, i ha avançat que es decidirà "tècnicament" durant els propers mesos. De moment, ha valorat que la solució temporal, consistent en un semàfor per donar pas alternatiu als vehicles, "funciona bé".
D'altra banda, el conseller també s'ha referit al condicionament de la carretera de Comiols per millorar la connexió entre el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l'àrea metropolitana de Barcelona. En aquest sentit, ha informat que es vol presentar abans de començar l'estiu un projecte "que doni resposta a la voluntat de les comarques d'estar millor connectades". A més, Calvet ha remarcat que el desig és "comptar amb un gran consens del territori".
Inauguració del Pirineus Geological Open Museum
Calvet ha fet aquestes declaracions en el marc de la inauguració del Pirineus Geological Open Museum a Tremp, un museu a l'aire lliure per divulgar les ciències de la terra a la ciutadania. L'equipament pretén apropar conceptes bàsics de la geologia, amb especial atenció a la del Pirineu, i l'evolució de la Terra, "de manera senzilla i lúdica però amb rigor científic". Les obres van començar el 2019 i han tingut un cost de prop de 235.000 euros, a càrrec de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
El museu s'estructura en tres àmbits: el Jardí de les Roques, l'Avinguda dels Temps Geològics i el Far. El primer àmbit s'ubica al Parc del Barranc del Joncar i exposa tretze blocs representatius de roques dels Pirineus corresponents a períodes geològics concrets, com ara columnes de basalt, pissarra o diversos tipus de roca calcària. Cada bloc disposa d'un faristol amb la seva informació bàsica. Aquest és el segon Jardí de Roques existent a Catalunya. El primer es troba al Parc Natural de l'Alt Pirineu, a Rubió. El que està situat al Parc Natural il·lustra períodes més antics, des del Cambrià fins al Triàsic, mentre que el que s'ha inaugurat a Tremp va des del Triàsic fins a l'actualitat.
De la seva banda, l'Avinguda dels Temps Geològics s'ha habilitat al passeig de Pompeu Fabra i reprodueix, mitjançant paviment de diferents colors, la Taula Internacional dels Temps Geològics. Aquesta taula és el marc de referència de les Ciències de la Terra en el qual s'inscriu i s'explica l'evolució del planeta. Combina una escala numèrica per mesurar l'edat de la Terra en milions d'anys i una escala en unitats de temps relatives que permet dividir aquesta edat en eons, com l'Arqueà, o en períodes, com el Cretàcic o el Juràssic, fins a l'actualitat.
Finalment, el Far és una torre de sis metres d'alçada i amb il·luminació nocturna, fabricada en acer, amb tres gabions o caixes enreixades omplertes de pedra seca. Se situa a la confluència entre el Jardí de les Roques i l'avinguda dels Temps Geològics, com a fita que uneix ambdós espais.
Emergència climàtica
Calvet, que ha fet el recorregut, ha recordat que el Govern ha declarat l'emergència climàtica i ha assegurat que estan fent accions "per mitigar-la i per adaptar-nos-hi", encara que ha insistit que més enllà d'això "n'hem de prendre consciència tots”. El conseller ha alertat que “només amb la nostra actitud com a persones i col·lectivament com a societat serem capaços que la història del nostre planeta no s'acabi en aquest darrer mig pas, quan ha aparegut la humanitat, sinó que pervisqui molts anys”.