Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Campanya de vigilància per evitar l'acampada il·legal al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Campanya de vigilància per evitar l'acampada il·legal al Parc Natural de l'Alt Pirineu

El 2017 es van registrar 21 denúncies per aquest motiu, la majoria al camí d’accés a la Pica d’Estats per la Vall Ferrera. Els darrers anys s'ha detectat una zona en què els visitants fixaven la tenda diversos dies i hi generaven brutícia i deixalles
Campanya de vigilància per evitar l'acampada il·legal al Parc Natural de l'Alt Pirineu (Foto: Agents Rurals)
30/07/2018 13:35

Personal del Parc Natural de l’Alt Pirineu i del Cos d’Agents Rurals han iniciat una campanya informativa i de vigilància i control per evitar l’acampada il·legal en aquest espai natural protegit. Així, s’han programat uns serveis especial fins a finals de setembre que recorreran les zones més problemàtiques, i s’ha reforçat la senyalització i els rètols informatius.

Un dels punts més conflictius és el camí d’ascensió a la Pica d’Estats per Àreu (Vall Ferrera). El 2017 es van registrar 21 denúncies per acampar il·legalment a la zona del parc, la majoria al camí d’accés des d'aquest punt. Precisament, en les proximitats de l’estany de Sotllo, els darrers anys s'hi havia establert una zona d’acampada il·legal amb usuaris que fixaven la tenda diversos dies i generaven brutícia i deixalles. Tot i la dificultat d’accés, el parc ha realitzat una neteja de la zona, si bé aquesta pràctica perjudicial per a la muntanya no està encara eradicada i és per això que la vigilància s’intensifica especialment en aquest indret per fer-la desaparèixer.

En aquest cas concret, els experts recomanen que es planifiqui bé la ruta, ja que és llarga i físicament exigent. Per pernoctar es recomana el refugi de Vallferrera o diversos allotjaments de la zona, especialment del poble d’Àreu per la seva proximitat.

En cas que sigui necessari acampar, es permet en la modalitat “d’alta muntanya”, que comprèn la pernocta de 20.00h a 8.00h per sobre els 2000 m, sempre i quan es faci una única nit en una mateixa ubicació. Cal recordar que els practicants d’aquesta modalitat hauran de procurar un impacte mínim en aquest medi, especialment fràgil, i deixar l’espai en les mateixes condicions que el van trobar. També es recorda que en l’itinerari d’accés a la Pica d’Estats, tant el Pla de Boet com els aparcaments de la Molinassa, Pla de la Selva i Pla de la Farga estan per sota els 2.000m i per tant son indrets on no es pot pernoctar amb tenda o altres mitjans sense autorització.

Es tracta de la segona campanya d’aquest tipus que la Generalitat posa en marxa en aquest àmbit. L’objectiu és aconseguir un efecte dissuasiu, i fer compatible el gaudiment de la natura amb la preservació de la fauna salvatge i la biodiversitat singular d’aquests espais que requereixen d’una especial protecció.

Mostrar formulari de contacte