Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Campanya per promoure els segells de qualitat de les DOP i les IGP catalanes

Campanya per promoure els segells de qualitat de les DOP i les IGP catalanes

El departament d'Agricultura vol potenciar el consum d'aquests productes. Els germans Roca han inclòs el Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya en un calendari del BBVA Catalunya Caixa
El conseller Ciuraneta amb representants de les DOP i IGPs (Foto: Departament d'Agricultura)
18/12/2015 10:52

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Jordi Ciuraneta, acompanyat del director general d’Alimentació i Indústries Agroalimentàries, Joan Girona, s’ha reunit aquest dijous amb representants de les diferents Denominacions d’Origen Protegit (DOP) i Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP) per traçar estratègies conjuntes a l'hora de potenciar aquests segells de qualitat alimentària obtinguts a Catalunya.
 
Des del DARP s'indica que durant aquest any s’han realitzat diverses actuacions en aquesta línia i la intenció és "seguir treballant en aquest sentit de cara l’any vinent". Així, el departament ha volgut demanar la col·laboració de les DOP i les IGPs en la definició de l’estratègia de promoció. De moment, s’està preparant una campanya unitària que es desenvoluparà en els propers mesos per tal de promoure el consum d’aquest tipus de productes per part de la població.
 
Les DOP i IGP són distintius de qualitat establerts per la Unió Europea que garanteixen el compliment d’uns criteris determinats i permeten identificar els productes agroalimentaris produïts i elaborats seguint controls extrictes de qualitat. A Catalunya hi ha 11 DOP, cinc corresponent a l’Oli d’Oliva Verge Extra com Siurana, Les Garrigues, Oli del Baix Ebre-Montsià, Oli de Terra Alta i Oli de l’Empordà. Però també hi ha altres productes com l’Avella de Reus, la Mongeta del Ganxet, l’Arrós del Delta de l’Ebre, la Pera de Lleida i el Formatge i la Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya, aquests dos últims elaborats per la cooperativa urgellenca Cadí. A l'Alt Urgell també hi ha registrada la IGP Vedella dels Pirineus Catalans.
 
La Denominació d’Origen Protegida (DOP) correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat o característiques del producte es deuen essencialment o exclusivament al medi geogràfic en què es realitzen la producció, la transformació i l’elaboració. Per la seva banda, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) correspon al nom d’un producte originari d’una zona geogràfica determinada. La qualitat, reputació o altra característica del producte pot atribuir-se a aquesta zona geogràfica delimitada on es realitza la producció i/o transformació i/o elaboració.

Promoció del BBVA Catalunya Caixa
 
Els germans Roca han recomanat 12 productes catalans per cuinar el 2016 que serveixen per il·lustrar el calendari de BBVA Catalunya Caixa per a l'any que ve. Cal destacar que entre aquests productes hi ha el Formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, de Cadí, tota una mostra de la seva qualitat. També s'hi ha inclòs l'arròs del Delta de l'Ebre, el calçot de Valls, el cargol de Lleida, la poma de Girona, la gamba de Palamós i la llonganissa de Vic, que estableixen un recorregut gastronòmic per les quatre províncies catalanes.

BBVA i CX complementen la selecció d'ingredients amb el web bbva-cxgastronomia.com, on s'entra en detall sobre aquests productes, i se n'explica el valor nutricional, receptes i curiositats.

Mostrar formulari de contacte