Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Canvi d'hora aquest cap de setmana per entrar a l'horari d'estiu

Canvi d'hora aquest cap de setmana per entrar a l'horari d'estiu

A les 2 de la matinada de diumenge caldrà avançar el rellotge i passaran a ser les 3. Les institucions europees contemplen eliminar la mesura, però actualment la supressió està en punt mort per manca de consens entre els estats

Canvi a l'horari d'estiu (Gencat.cat)
Canvi a l'horari d'estiu (Gencat.cat)
25/03/2022 19:55

Aquest cap de setmana -la matinada de dissabte a diumenge- es fa canvi d’hora per entrar a l’horari d’estiu. A les 2 de la matinada, caldrà avançar el rellotge una hora i passaran a ser les 3.

El canvi d'horari a Europa es va iniciar a la dècada de 1970 amb l'objectiu de reduir el consum elèctric i ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. Tanmateix, ja fa anys que bona part de la població, i darrerament també les institucions, qüestionen la utilitat d'aquest moviment de rellotges, tenint en compte els canvis d'hàbits i d'horaris de la població i, ara també, el preu desorbitat de l'electricitat en determinades hores diürnes.

La majoria d’europeus, a favor de l’horari d’estiu

L'estiu de 2018, la Comissió Europea va fer una consulta pública no vinculant en els ciutadans dels seus estats membres i, dels 4,6 milions de respostes que es va rebre, un contundent 84% dels enquestats es va mostrar partidari d'acabar ja amb el canvi d’hora. A més a més, segons el mateix macroestudi, una majoria també àmplia d'europeus (64%, gairebé dos de cada tres) són partidaris de mantenir tot l'any l’horari d’estiu, i per tant deixar de fer servir el d'hivern.

El canvi, de fet, ja va ser aprovat per les institucions comunitàries, però el març del 2019 el Parlament Europeu va resoldre ajornar la resolució definitiva, per manca de consens entre els estats.

Mostrar formulari de contacte