Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Canvi d'hora aquest diumenge a la matinada

Canvi d'hora aquest diumenge a la matinada

A les 2 passaran a ser les 3 i caldrà avançar els rellotges una hora. Actualment molts dispositius digitals ja adapten el seu rellotge automàticament. Els experts recomanen un seguit de mesures per fer més fàcil l'adaptació en l'actual situació de confinament

Canvi d'hora
Canvi d'hora
27/03/2020 16:05

Aquest diumenge es durà a terme el canvi d'hora per entrar a l'horari d'estiu. Així, a les 2 de la matinada passaran a ser les 3, per la qual cosa entre dissabte i diumenge s'haurà d'avançar els rellotges una hora, tot i que actualment molts dispositius digitals ja fan el canvi automàticament.

L'Oficina per a la Reforma Horària i el Consell Assessor per a la Reforma Horària han fet diverses recomanacions a la ciutadania per a fer més fàcil l’adaptació enguany, ja que podria ser més llarga del que és habitual a causa de la situació de confinament pel coronavirus, que ha disminuït les rutines socials, l’exposició a la llum solar i l’activitat física.

És per això que els experts aconsellen rebre el màxim de llum natural al matí i, a ser possible, sortir al balcó a prendre el sol una estona, a més de fer pautes d’exercici físic, en la mesura que es pugui, especialment al matí, i cada dia a la mateixa hora. Una altra recomanació és desplaçar els horaris de menjar i son de manera progressiva, uns 15 minuts diaris, especialment en nens, per fer l’adaptació més suau. Així mateix, seria convenient mantenir horaris regulars per ajudar a regularitzar el ritme del rellotge intern i afavorir el son.

Altres mesures que es poden prendre són evitar sempre aparells electrònics abans d’anar a dormir, especialment aquests dies, per no endarrerir encara més l’hora per poder conciliar el son, i descartar les migdiades i els estimulants des de l’hora de l’àpat del migdia.

El 2021, data prevista per l’últim canvi d’hora

La Comissió Europea va acordar que l’any 2021, per tant l'any vinent, se suprimiria el canvi d’hora a tota la Unió Europea. Els experts creuen que això seria bo, entre altres raons, pels efectes negatius que aquest canvi suposa per a la salut, l’increment d’accidents de trànsit i el poc estalvi energètic que genera avui en dia. Tot i això, actualment s'ha obert un període en què cadascun dels estats de la UE ha de decidir quin dels dos horaris manté per a tot l'any, i de moment encara no s'ha arribat a un consens.

El canvi horari és una mesura que es realitza dos cops a l’any (març i octubre) i té el seu origen en la crisi del petroli de l’any 1973. L'objectiu era afavorir l'estalvi energètic i reduir el consum de llum. Tot i això, aquests darrers anys la Comissió Europea ha anunciat la intenció d'acabar amb aquest costum, després que els experts consultats han arribat a la conclusió que, en el context actual i amb el canvi d'hàbits dels darrers anys, l'estalvi que s'obté és mínim, i fins i tot en alguns casos es genera més consum energètic.

Mostrar formulari de contacte