Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Capitals de comarca i presidents dels Consells planifiquen amb la Diputació de Lleida la nova legislatura

Capitals de comarca i presidents dels Consells planifiquen amb la Diputació de Lleida la nova legislatura

Joan Reñé pregunta als ens locals sobre les inversions que necessiten i anuncia una partida de 4,8 milions per a ajuts de transport i menjador escolar El president provincial demana el suport del món local al 27-S perquè el procés català culmini amb èxit
30/07/2015 09:15

Els alcaldes de capitals comarcals i els presidents comarcals de la demarcació de Lleida s'han reunit aquest dimecres amb el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, com a represa de les reunions amb el món local després de les darreres eleccions municipals. Aquestes jornades de participació tindran un caràcter bimensual i, com en el darrer mandat, volen servir per concretar les accions de la Diputació al territori.

En la primera de les reunions, s’han abordat aspectes com ara el suport de la Diputació de Lleida en educació, les iniciatives d’ajuts socials, el desplegament de la Llei de Transparència i la millora del servei d’assistència als municipis en matèries de serveis jurídics i d’intervenció.

Joan Reñé ha dit que treballaran "en la creació d’un equip tècnic i jurídic amb l’objectiu de donar suport i servei als ajuntaments i blindar així la responsabilitat dels petits consistoris davant d’una llei com l’RSAL (la llei de Règim Local de l'Estat) que posa en qüestió i agredeix massa sovint el principi d’autonomia local”. Reñé vol que "la competència i la responsabilitat la continuïn mantenint els consistoris i la feina de les institucions supramunicipals sigui la de donar-los suport, ja que els serveis exercits des de la proximitat són els més eficients i democràtics”.

Informació sobre fons europeus i camins

També s'ha anunciat la creació d’un servei tècnic que disposi de la informació i la gestió de tots els recursos i fons que ofereix la Unió Europea (UE) per tal que els ens locals puguin preparar projectes de qualitat que responguin als requeriments de les diferents convocatòries comunitàries.

En matèria d’Educació, el president ha avançat que la Diputació preveu destinar més de 4,8 milions d'euros al nou curs escolar, entre ajuts al menjador i transport escolar no obligatori, a les llars d’infants de titularitat municipal i a les escoles especials. “Es tracta de garantir que tots els nens, visquin on visquin, tinguin cobert el seu dret d’accedir a l’ensenyament dins del seu entorn sense un cost afegit de desplaçaments o menjador”, ha puntualitzat.

En el transcurs de la reunió s'ha parlat de la creació d’un nou pla plurianual que dotarà els ajuntaments amb els recursos econòmics necessaris per tal de garantir el manteniment dels camins locals. Aquest nou pla se sumarà al Pla específic i al Pla d’aigües, que tindran continuïtat.

En termes d’acció social, Reñé ha informat de la propera reunió que té previst celebrar amb les entitats del tercer sector per implementar totes aquelles accions que puguin ser possibles des de la institució que presideix. A hores d’ara, fruit de la col·laboració amb els ens locals es presten ajuts de teleassistència des dels consells comarcals.

Suport al 27-S

En la seva intervenció, Joan Reñé també s’ha referit a les eleccions plebiscitàries i al futur de Catalunya com a nou estat. El món local, segons Reñé, "és el nervi del país i Catalunya necessitarà, més que mai després del 27-S, una acció local unívoca i conjunta perquè el procés avanci amb èxit’. Alhora, ha demanat la seva implicació i participació institucional al 27-S “per assolir quotes de major llibertat, autonomia i independència per decidir quin ha de ser el futur que millori la qualitat de vida dels catalans”.

Mostrar formulari de contacte