Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Càritas constata un "enquistament" de la pobresa a l'àmbit de les diòcesis d'Urgell, Solsona i Lleida

Càritas constata un "enquistament" de la pobresa a l'àmbit de les diòcesis d'Urgell, Solsona i Lleida

La majoria d'usuaris de l'entitat són famílies amb condicions de treball precàries i amb fills a càrrec. Al 2018 han ajudat 8.773 persones a Ponent i l'Alt Pirineu
Centre de gestió de roba de segona mà de Nougrapats, a la Seu (Càritas d'Urgell)
20/06/2019 14:10

Les delegacions de Càritas d'Urgell, Solsona i Lleida han alertat aquest dimecres que la pobresa a la plana de Lleida i a l'Alt Pirineu s'està "enquistant" i que, a més a més, la millora de les dades d'economia i de llocs de treball comporten que "la societat se n'està desvinculant emocionalment".

L'entitat diocesana detecta que "les desigualtats s'estan estancant" i que "el fet de tenir un habitatge i una ocupació no garanteix viure amb dignitat". Càritas ha atès durant l'any 2018, al conjunt de Ponent i l'Alt Pirineu, 22.625 persones directament, de les quals 8.773 s'han beneficiat del seu suport. El perfil majoritari d'atesos són famílies amb fills a càrrec que, malgrat tenir un lloc on viure i una feina, pateixen unes condicions de vida precàries. Molts d'ells, d'altra banda, són d'origen sud-americà, especialment equatorians i colombians, si bé també hi ha casos de població autòctona. "El salari amb prou feines els permet cobrir les necessitats bàsiques", alerten.

L'elevat preu dels lloguers, juntament amb l'especulació amb els subministraments (llum, aigua, gas o telèfon), fan que aquestes famílies hagin de destinar quasi tots els seus ingressos a cobrir aquestes necessitats bàsiques. Des de Càritas han informat que els seus esforços s'han concentrat en donar suport econòmic i emocional "a les famílies que dia rere dia han vist que no podien cobrir aquestes primeres necessitats, malgrat els seus esforços".

Risc d'exclusió

Des de l'entitat es mostren "preocupats perquè la cronificació de la pobresa perpetua l'exclusió i afecta sobretot al col·lectiu més vulnerable: els infants", i hi afegeixen que "les persones en risc d'exclusió es troben atrapades en aquesta realitat". Això es tradueix en un "risc elevat" que els infants de famílies en situació d'exclusió, malgrat tenir els drets bàsics garantits, puguin "heretar aquesta realitat". És per això que des de Càritas consideren que "la societat actual no té garantida la igualtat d'oportunitats".

Malgrat tot, des de Càritas es mostren convençuts que "la societat té la capacitat de tornar a connectar amb el patiment dels més febles". Un exemple d'aquesta possibilitat de canvi, segons expliquen per a l'ACN, és la seva xarxa humana, integrada per 1.350 persones voluntàries i 59 persones contractades.

Balanç del 2018

A Lleida i l'Alt Pirineu, l'any 2018 Càritas ha destinat 526.471 euros en ajuts econòmics directes a les persones i les seves famílies. Del total de recursos invertits, 5.622.012 euros; 2.909.642 euros han estat destinats a l'acció social de Càritas; i d'aquesta quantitat, 813.373 correspon a la diòcesi d'Urgell, mentre que 1.144.642 euros s'han destinat a Lleida i 951.627 a Solsona. S'ha fet a través de 65 punts d'atenció, una xarxa de centres i parròquies on s'ha donat suport a les persones en programes d'acollida, cobertura de necessitats bàsiques, suport a la família i la infància, inserció socio-laboral, habitatge, suport a gent gran, assessoria jurídica a immigrants i salut (drogodependències).

També han atès persones en risc d'exclusió a través de tres empreses d'inserció social, entre les quals hi ha Nougrapats, a la Seu d'Urgell. Les altres dues són Troballes, a Lleida, i Cartaes, a Tàrrega. També compten amb fundacions d'àmbit laboral a Solsona i a Cervera, per les quals han passat 65 persones.

A més a més, han donat 150 beques, han format en l'àmbit laboral 220 persones i han donat acolliment i orientació laboral a 1.735 persones més. També han invertit en aquesta tasca d'inserció socio-laboral un total de 2.712.369 euros, dels quals 445.152 han estat a la diòcesi d'Urgell, 1.043.657 a Lleida i 1.223.560 a Solsona.

Mostrar formulari de contacte