Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Carles Barrera: ''No ens fa por negociar ara més capacitat política per a l'Aran i deixar per al futur el finançament''

Carles Barrera: ''No ens fa por negociar ara més capacitat política per a l'Aran i deixar per al futur el finançament''

10/08/2011 19:37

El Síndic d'Aran, Carles Barrera, conscient de l'actual context de crisi econòmica s'ha mostrat en una entrevista a l'ACN partidari d'aprofitar aquest moment per negociar més competències polítiques pel Conselh Generau d'Aran i deixar per més endavant les figures de finançament necessàries. Barrera ha explicat que això significa "més capacitat política de decisió i gestió i anar a buscar totes aquelles competències que encara no estan transferides del Govern de la Generalitat al Conselh Generau". Barrera ha afegit que "no han de ser necessàriament diners i sí figures d'autogestió del territori".

Així, el síndic d'Aran ha recordat que s'ha de renovar el conveni de finançament vigent de forma transitòria fins aprovar la nova Llei d'Aran i ha asseverat que serà a partir del mes de setembre quan el Govern de la Generalitat i el Conselh Generau d'Aran comencin a treballar en aquest sentit.

Carles Barrera de Convergència Democràtica Aranesa (CDA) és síndic d'Aran des del passat mes de juny en substitució de Francesc Boya d'Unitat d'Aran (UA). Carles Barrera ja fou síndic en tres legislatures passades, del juny de 1995 a juny de 2007.

Primeres mesures del govern de Barrera

Barrera és partidari de preservar totes les partides pressupostàries destinades a prestar serveis i negociar les partides d'inversions. En aquest sentit,  el síndic d'Aran assegura que s'hauran de reconsiderar projectes formulats per l'anterior govern del Conselh Generau. Barrera posa d'exemple l'ampliació al Parc de Bombers o l'Hospital de Vielha.

Pel que fa al pressupost del Conselh Generau, Carles Barrera comenta que quan falten sis mesos per acabar l'exercici "algunes partides pressupostàries ja estan esgotades". Les primeres mesures que ha pres el govern de Barrera són: eliminar la taxa que pagaven els productors per etiquetar amb la denominació d'origen Val d'Aran, incrementar la partida d'inversió per generar activitat econòmica bàsicament pel que fa a obra pública, a més de reduir dràsticament la partida de publicacions i conservació del patrimoni.

Per incentivar l'economia ha anunciat una partida extraordinària per a la creació de petites empreses al territori. Barrera assenyala que els pressupostos del 2012 tindran un ajut específic per subvencionar directament petits empresaris que vulguin crear el seu negoci a l'Aran.

D'altra banda, Barrera ha estat especialment crític amb la manca de manteniment de les pistes forestals de la Val d'Aran per l'antic govern. Per Barrera l'accés a la muntanya és bàsic tant pels ramaders com pels turistes que arriben a l'Aran buscant paisatge.

Reintroducció de l'ós

Pel que fa a les diferents mesures de suport a zones afectades per presència de l'ós, el Síndic ha insistit en la necessitat d'un canvi de filosofia Per Barrera, el replanteig en la filosofia passa per una distribució ''més equitativa a tot el sector ramader de la Vall''.

Per fixar les noves mesures el Govern aranès iniciarà una tanda de reunions amb les diferents associacions ramaderes perquè puguin fer les aportacions necessàries.

Barrera recorda que la reintroducció de l'ós es va fer mitjançant un programa Life en el que no es va tenir en compte al territori. El síndic s'ha mostrat contundent i ha dit que Convergència Democràtica Aranesa "sempre ha defensat que la presència de l'ós no ha de modificar els aprofitaments tradicionals i la forma de viure dels aranesos i ha de ser la reintroducció de l'ós la que s'ha d'adaptar a aquesta humanització del territori".

Pel que fa a possibles futures reintroduccions, el síndic subratlla que volen tenir un únic interlocutor, que ha de ser el Govern de la Generalitat. També deixa clar que l'Aran com a territori no és planteja cap nova reintroducció.

Millora urgent de la N-230

Pel que fa a la N-230 al seu pas per l'Aran, el síndic ha insistit en la necessitat d'una millora urgent. Barrera remarca que han fet arribar en reiterades ocasions les seves queixes al Ministeri de Foment, titular de la via, perquè actuï, "però de moment les reivindicacions de l'Aran no han estat escoltades", lamenta.

Barrera manifesta que iniciar les obres de la N-230 a la primavera del 2012 és un dels objectius prioritaris pel Govern aranès i ha recordat la perillositat de la via que en alguns punts no poden circular dos camions en marxa per la poca amplada de la carretera.

Referent a aquesta via Barrera ha demanat al Govern de la Generalitat que en prioritzi la millora a través del conjunt d'inversions que l'Estat ha de fer a Catalunya en matèria d'infraestructures.

Mostrar formulari de contacte