Carles Gascón Chopo parla a Puigcerdà dels sistemes criptològics durant la Segona Guerra Mundial
L'historiador urgellenc ha participat aquest dilluns al cicle 'A l'estiu, recerca't', organitzat pel Grup de Recerca de Cerdanya
L'historiador urgellenc Carles Gascón Chopo ha ofert aquest dilluns, 12 d’agost, a la Sala de Convencions del Museu Cerdà de Puigcerdà, la conferència "Desxifrant Enigma: el trencament dels codis alemanys i la victòria aliada a la Segona Guerra Mundial".
En l'acte, emmarcat en el cicle “A l’estiu, recerca’t”, Carles Gascón ha fet una introducció dels sistemes criptològics existents durant la I Guerra Mundial i com van anar evolucionant, especialment a Alemanya, Anglaterra i Polònia fins que va esclatar la II Guerra Mundial, quan va entrar a ple rendiment la màquina Enigma, d’origen holandès però perfeccionada pels alemanys.
La xerrada també ha servit per explicar que els anglesos, amb l’ajut dels matemàtics polonesos i d’Alan Turing, un brillant matemàtic anglès, van començar a desxifrar part dels missatges xifrats d'Alemanya al centre de Bletchley Park, una antiga casa victoriana reformada situada a 80 quilòmetres de Londres, en un lloc aïllat, envoltat de camps i boscos. Allà treballaven multitud de persones, que van desenvolupar un primitiu ordinador, el Colossus o bomba criptològica, gràcies al qual van quedar al descobert bona part dels enviaments xifrats dels nazis. Això va permetre salvar centenars de milers de vides i escurçar el conflicte bèl·lic molts mesos, essent aquesta, possiblement, la principal contribució d’Anglaterra a la Segona Guerra Mundial.
La conferència, organitzada pel Grup de Recerca de Cerdanya, va ser seguida per un nombrós públic assistent, que va formular diverses preguntes en acabar la conferència. Com a curiositat, l'historiador urgellenc va explicar una curiosa connexió d’un dels matemàtics polonesos amb la Cerdanya i la Seu d’Urgell.