Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / Catalunya commemorarà el 10è aniversari de la mort del lingüista occità Robèrt Lafont

Catalunya commemorarà el 10è aniversari de la mort del lingüista occità Robèrt Lafont

Una de les activitats previstes és la publicació d'un còmic de 'Tintín' en aranès. Una exposició itinerant mostrarà arreu del país la biografia de Lafont, les característiques de la llengua occitana i el seu abast geogràfic
Robèrt Lafont (1923-2009) (Foto: Fausta Garavini / Wikimedia Commons)
03/04/2019 14:15

Un cicle de conferències i una exposició itinerant són dues de les iniciatives principals que la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat durà a terme al llarg de 2019 per commemorar els 10 anys de la mort del lingüista occità Robèrt Lafont (1923-2009). El programa l'ha anunciat la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, en la primera reunió amb les principals institucions i entitats catalanes relacionades amb la llengua occitana.

En el marc d’aquesta commemoració, es portaran a terme actes culturals arreu de Catalunya, entre els quals destaca l'edició per primera vegada d'un còmic de 'Tintín' en aranès. Pel que fa a l'exposició, permetrà donar a conèixer arreu de Catalunya les característiques de l’aranès i explicarà l'àmbit lingüístic de l’occità, que a banda de l'Aran, també abasta tot el sud de l'Estat francès (amb l'excepció de Catalunya Nord i el País Basc Nord), juntament amb el Principat de Mònaco i una part del Piemont, al nord-oest d'Itàlia. També s'hi resumirà el perfil biogràfic i intel·lectual de Robèrt Lafont.

Les conferències, informa l'ACN, es faran arreu de Catalunya seran impartides pels professors universitaris Aitor Carrera, Jaume Figueres, Xavier Gutiérrez, Antoni Rossell, Isabel Grifoll, Francesc-Xavier Vila i Àngels Massip. Entre els participants als actes també hi haurà l'escriptor aranès Jèp de Montoya i el doctor Georg Kremmitz, premi Robèrt Lafont 2018.

A banda de les activitats centrades en Lafont, enguany també s’homenatja -en el centenari de la seva mort- mossèn Jusèp Condò i Sambeat, principal figura de les lletres araneses. Aquestes activitats, la bibliografia i altres recursos es podran consultar en el web que Política Lingüística prepara per dedicar a la commemoració, que oferirà també informació sobre qui era Lafont en totes les seves dimensions: com a lingüista, sociolingüista, historiador de la literatura occitana, autor literari en poesia, teatre i novel·la, assagista i home d’acció intel·lectual i política, de marcat caràcter occitanista i europeista. El 1987 Lafont va ser condecorat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

A la reunió inicial de la commemoració, hi han assistit el president i una acadèmica de l’Institut d’Estudis Aranesi, representants de la Fundacion Musèu Etnologic dera Val d’Aran, la Fundació Occitano Catalana, l’Arxiu Occità de la Universitat Autònoma de Barcelona, el Cercle d’Agermanament Catalano Occità, el diari digital Jornalet, el programa Infòc de Bétévé, l’editorial Pagès Editors i la Universitat de Barcelona. D'altres organismes convidats a participar en aquesta commemoració són, entre altres, el Conselh Generau d’Aran, l’Ajuntament de Vielha, la Universitat de Lleida, l’Associacion Internacionala d’Estudis Occitans i la Universitat Occitana d’Estiu.