Catalunya i Andorra gestionaran conjuntament l'aeroport de la Seu
Homs apunta que l'acord és un pas previ per cercar operadors a partir de les properes setmanes L'obertura de la infraestructura per a vols comercials està prevista pel 8 de gener
El Govern de la Generalitat ha aprovat aquest dimarts autoritzar la subscripció del conveni d'entesa amb el Govern d'Andorra per a la cogestió i la promoció conjunta de l'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell. El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha explicat que l'acord és un pas previ per cercar operadors a partir de les properes setmanes, però no ha concretat quins podrien ser. Aeroports de Catalunya es continuarà fent càrrec de la gestió i l'explotació de l'aeroport, mentre que Andorra aportarà el 50 per cent del cost d'explotació de la infraestructura i una part variable en funció del nombre de passatgers que hi arribin en vols comercials.
En una pregunta sobre si l'aeroport de la Seu d'Urgell podria fer competència a l'aeroport d'Alguaire, Homs ha apuntat que són instal·lacions amb unes característiques "clarament" diferents per les dimensions i per la possibilitat d'acollir operadors també diferents. La pista de l'aeroport de la Seu té una llargada d'un quilòmetre i pot atendre un tipus d'operadors, que són aerotaxis o avions comercials de 20 o 25 passatgers, segons ha apuntat el portaveu del Govern.
El conveni estableix els termes concrets de la col·laboració en la gestió i l'explotació de l'aeroport perquè esdevingui un revulsiu per al territori, segons ha indicat l'Executiu. La gestió i l'explotació de l'aeroport continuarà a càrrec de la Generalitat, a través d'Aeroports de Catalunya. El Govern d'Andorra aportarà el 50% del cost d'explotació de la infraestructura i una part variable en funció del nombre de passatgers que arribin en vols comercials a l'aeroport. Es crearà una comissió mixta formada per representants dels dos governs, presidida per un representant de la Generalitat, que aprovarà els plans de treball biennals.
Tràmits finalitzats
El Govern ja ha realitzat tots els tràmits i obtingut tots els permisos perquè l'aeroport pugui rebre aviació comercial a partir del 8 de gener, quan es convertirà en una infraestructura d'ús públic i hi podran operar vols turístics, de passatgers, mercaderies, correus o aerotaxis.
Fa poc més d'un any, el Departament de Territori i Sostenibilitat, el Ministeri de Foment i el Govern d'Andorra van acordar impulsar actuacions per convertir-lo en infraestructura d'ús públic. Des de la seva obertura el 2010 és d'ús privat.
Amb aquest objectiu, el Govern ha invertit un milió d'euros a la dotació dels mitjans (materials i humans) necessaris per a la prestació del servei de salvament i extinció d'incendis a l'aeroport; inversió en equips de seguretat; instal·lació d'una estació meteorològica aeronàutica automatitzada per facilitar informació als pilots; procés per a la implantació d'un Servei d'Informació en Vol en Aeròdrom (AFIS), i estudi de seguretat associat a la disponibilitat del Servei d'Informació de Vol d'Aeròdrom (AFIS).
Prèviament, el Govern ja havia fet diverses actuacions d'adaptació de la instal·lació a infraestructura d'ús públic, entre aquestes l'adequació de diferents elements del camp de vols i altres espais amb un impacte directe en l'operativa.