Catalunya i Aragó acorden ordenar l'ús públic i turístic del Congost de Mont-rebei
Els governs de Catalunya i Aragó han acordat aquest dimarts, a Lleida, avançar en l'aprovació d'un full de ruta conjunt que serveixi per definir l'ordenació de l'ús públic i de les activitats turístiques al congost de Mont-rebei. Aquest espai natural protegit, que abraça ambdós territoris, s'ha convertit els darrers anys en un destí de moda i actualment ja rep més de 50.000 visitants anuals, cosa que en alguns aspectes ha desbordat els ajuntaments implicats, que en general tenen molt pocs habitants i termes municipals molt extensos. És el cas, per exemple, de Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, on hi ha l'accés més freqüentat al congost.
Aquest compromís es materialitzarà amb un treball conjunt de la Generalitat, la Diputació General d'Aragó, les diputacions provincials de Lleida i Osca; els consells comarcals del Pallars Jussà, la Noguera i la Ribagorça; l'Institut Aragonès de l'Aigua, l'Institut Aragonès de Gestió Ambiental i els ajuntaments d'Àger, Sant Esteve de la Sarga, Os de Balaguer, Estopanyà, Viacamp i Llitera i el Pont de Montanyana.
L'atractiu de la zona provoca episodis de massificació en certs moments de l'any que posen en perill els valors naturals de la zona i el mateix recurs turístic. A més a més, poden suposar un risc per als visitants, tenint en compte que és una zona molt abrupta i amb despreniments freqüents de roques. La manca de regulació de l'ús públic, a més, impedeix un aprofitament sostenible de l'espai per part de les empreses i institucions locals. Això comporta que uns usos perjudiquin els altres i genera un marc d'inseguretat jurídica de cara a possibles inversions.
Regular activitats turístiques
L'estratègia acordada per definir l'ordenació de l'ús públic i les activitats turístiques a l'entorn de Mont-rebei preveu diferents actuacions, que passen per "reconèixer els valors natural, paisatgístic, turístic, econòmic, de creació d'ocupació i de fixació de la població al territori", juntament amb "el compromís d'actuar per protegir les persones, l'activitat turística i econòmica, el medi natural, la sostenibilitat i la seguretat", segons han explicat el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i el president de la Diputació d'Osca, Miguel Gracia.
S'ha acordat crear una comissió permanent de coordinació i seguiment integrada per vuit membres. La primera reunió serà la primera quinzena de setembre. Ramon Farré ha exposat que la voluntat és que l'estiu del 2020 "ja hi hagi prou nivells de regulació per acostar-se els objectius finals" perquè "si s'ha de fer alguna regulació de caire urbanístic o un pla especial, requereix el seu temps de tramitació", però mentrestant es pot avançar tràmits. El delegat del Govern a Lleida ha dit que el que es pretén és fer les coses "de manera efectiva, ràpida i eficaç".
Zona protegida
El congost de Mont-rebei és un espai natural protegit que és reserva natural parcial de protecció de la llúdriga (ENPE), espai d'interès natural (PEIN), lloc d'importància comunitària (LIC), zona d'especial protecció per a les aus (ZEPA), refugi de fauna salvatge (RFS) i refugi de pesca.