Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Catalunya i Castella i Lleó intercanvien coneixements sobre la gestió de l'ós bru

Catalunya i Castella i Lleó intercanvien coneixements sobre la gestió de l'ós bru

Tècnics del Govern i del Conselh Generau d'Aran han visitat explotacions lleoneses per conèixer quines mesures apliquen per reduir els atacs al bestiar i compensar els danys
Un gos mastí vigila un ramat d'ovelles en una zona de Lleó amb presència de l'ós bru (Dep. Acció Climàtica)
29/10/2021 17:58

Equips tècnics del Govern català, el Conselh Generau d'Aran i la Junta de Castella i Lleó han visitat durant quatre dies municipis de la demarcació de Lleó i s'han entrevistat amb ramaders d'oví, boví i equí i amb explotacions apícoles. L'objectiu és conèixer les mesures preventives que adopten en aquesta zona de l'oest d'Espanya per a la prevenció de danys de l'ós bru.

Aquest intercanvi d'experiències ha permès "posar en comú les diferents línies de treball d'aquestes institucions en matèria de gestió de l'ós i conèixer de primera mà les inquietuds i les problemàtiques a les quals s'enfronten els ramaders d'aquests territoris", segons la valoració que en fa el Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, que continua rebent cada any queixes dels agricultors i ramaders del Pirineu malgrat l'existència d'un programa de compensació de danys.

Durant la visita a Lleó, s'ha visitat explotacions de les poblacions de Caboalles de Arriba, Sosas de Laciana, Lumajo, Quintanilla de Babia, San Emiliano, Villager, San Miguel de Laciana i Orallo. S'han posat en comú les mesures preventives adoptades per aquestes ramaderies i s'ha debatut com algunes d'aquestes mesures al Pirineu, on, arran de la política d'alliberament impulsada per les administracions superiors, la població d'óssos no ha parat de créixer i, segons el darrer cens, ja és de 64 exemplars.

La Junta de Castella i Lleó ha posat èmfasi en la "bona feina dels ramaders" de la província de Lleó i ha exposat les mesures adoptades per aquesta comunitat per compatibilitzar la presència de l'ós amb les activitats econòmiques del medi rural. És el cas de subvencions per a l'adquisició de pastors elèctrics i dispositius de protecció o bé els pagaments compensatoris per danys ocasionats per l'os bru, com també es fa a Catalunya.

De la seva banda, el personal tècnic de la Generalitat i del Conselh General d'Aran han exposat els esforços d'aquestes institucions per avançar en la reducció de danys a les explotacions ramaderes del Pirineu, principalment explotacions de bestiar oví i equí i apícoles, i s'han interessat per l'ús del mastí lleonès. Durant aquesta estada, s'han entrevistat també amb representants de l'Asociación de Criadores de Laciana de Mastín Español.

Per protegir els ramats, actualment a l'Alt Pirineu i Aran s'aplica un sistema integral que inclou l'agrupament de petits i grans ramats en una mateixa muntanya on hi ha presència d'óssos. Aquesta mesura inclou la contractació de pastors per part del Departament i el tancament dels ramats, de nit, en tancats protegits i electrificats. També es donen gossos de protecció, principalment mastins, per defensar el ramat contra els atacs de grans depredadors, i es construeix cabanes per facilitar el treball dels pastors.

Mostrar formulari de contacte