Catalunya i l'Aragó exemplifiquen la voluntat de col·laboració
El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del president de l'Aragó, Marcelino Iglesias, va presidir ahir diumenge a Boí l'acte de presentació de l'Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica (ADRR), en qual es va donar a conèixer el contingut i l'estat del Projecte Pilot de la Ribagorça Romànica per a l'aplicació de mesures d'actuació relatives al món rural.
A l'acte, que va tenir lloc a l'església de Sant Climent de Taüll a les 11 del matí, també hi van participar el secretari d'Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu; el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena; i el president del Consorci de la Ribagorça Romànica, alcalde de la Vall de Boí i president del Consell Comarcal de l'Alta Ribagorça, Joan Perelada.
Es tracta d'un projecte pilot de desenvolupament rural liderat per l'ADRR i que compta amb el suport del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí, de la Generalitat de Catalunya i del Govern d'Aragó. En el cas de Catalunya hi estan vinculats la Diputació de Lleida i els departaments de Política Territorial i Obres Públiques i d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR). El projecte gira al voltant de tres eixos: patrimoni artístic, activitat agrària i ramadera i paratges naturals.
El projecte afecta a les comarques de Ribagorza a l'Aragó i l'Alta Ribagorça a Catalunya. Concretament als següents municipis, que són a la vegada els promotors principals del projecte: Arén, Bonansa, Roda de Isábena, Laspaúles, Montanuy, Puente de Montañana, Sopeira, Torre la Ribera, Valle de Lierp, Veracruz, el Pont de Suert, Vall de Boí, Vilaller i la zona de la Terreta del municipi de Tremp. El territori configura una unitat històrica, cultural, geogràfica i socioeconòmica coherent, més enllà de les fronteres administratives actuals.
Durant el transcurs de la presentació de l'Associació per al Desenvolupament de la Ribagorça Romànica, els presidents del Govern de Catalunya, José Montilla, i el d'Aragó, Marcelino Iglesias, es van mostrar ferms en la voluntat de col·laboració, i van dir que ja ho van fer ara fa 1.000 anys quan es van construir les esglésies romàniques de la zona i ho han de continuar fent ara pel bon desenvolupament de la Ribagorça. El president Montilla ha dit: 'les nostres fronteres administratives, lingüístiques o eclesiàstiques han de ser línies de punt de trobada', mentre el president Iglesias ha recordat els problemes pendents de solucionar encara entre els bisbats per l'art sacre.