Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cellers acull un congrés científic internacional sobre contaminació lumínica

Cellers acull un congrés científic internacional sobre contaminació lumínica

Experts de prestigi mundial debaten sobre l'impacte de la il·luminació artificial en l'observació de l'univers. Entre els ponents professors d'universitats d'Àustria, Hongria i Mèxic

Inauguració del Light Pollution Theory, Modelling and Measurements Congress
Inauguració del Light Pollution Theory, Modelling and Measurements Congress
28/06/2017 17:52

El poble de Cellers, a Castell de Mur, acull des d'aquest dimarts i fins divendres el Congrés sobre Teoria, Models i Mesures de la Contaminació Lumínica. La trobada reuneix nombrosos experts científics de reconegut prestigi a nivell mundial, que provenen de diversos països, i que debaten sobre sis temes relacionats amb els últims avenços en investigació científica en l'impacte de la contaminació lumínica en l’observació astronòmica.

La inauguració va anar a càrrec de la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, M. Rosa Amorós. El congrés tracta conceptes teòrics de la modelització de la contaminació lumínica; eines numèriques i simulació d’experiments; efectes atmosfèrics dels aerosols, núvols, terreny i obstacles; impacte de les característiques espectrals i angulars en les fonts lumíniques i superfícies reflectores; tècniques d’observació, instrumentació, dades i productes, i finalment, avaluació i disseny de les tecnologies, regulacions i abast del cel fosc amable lumínicament.

L’objectiu és la discussió de noves vies de recerca i facilitar un desenvolupament més intensiu en aquest camp. Entre els ponents que hi participen destaquen Thomas Posch (departament d’Astrofísica de la Universitat de Viena, Àustria), Fabio Falchi (físic italià, pioner en la investigació de la contaminació lumínica), Salvador Bara (facultat de Física, Òptica i Optometria de la Universitat de Santiago de Compostela), Zoltán Kolláth (departament de Física de la Universitat de l’Oest d’Hongria), Héctor Solano (investigador de ciències atmosfèriques al CentroMet, Mèxic) i Salvador Ribas (director científic del Parc Astronòmic del Montsec).

 La presentació va comptar també amb els parlaments del delegat territorial del Govern a Lleida, Ramon Farré; del president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, i de l’alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol.

Mostrar formulari de contacte