Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cessió de més de 8.000 fotografies de l'Arxiu Maravilla

Cessió de més de 8.000 fotografies de l'Arxiu Maravilla

La família Portella ha arribat a un acord amb l’Ajuntament de la Seu. El fons fotogràfic, amb imatges històriques de la Seu i l'Alt Urgell, serà catalogat i guardat al nou Arxiu Històric Comarcal Nous noms per als carrers de l’Horta del Valira. En destaquen els de Francesc Portella i Guillem de Plandolit, i un passatge dedicat a Eugeni Obiols
Horta del Valira sud
07/10/2008 11:39

La Seu disposarà a partir d’ara del fons fotogràfic del Francesc Portella, autor del conegut Arxiu Maravilla. La família del fotògraf i l’Ajuntament urgellenc han arribat a un acord per cedir a l’arxiu municipal més de vuit mil plaques de vidre amb imatges de la ciutat. El contracte de dipòsit signat permetrà regular la utilització de les fotografies, tot i que el consistori no en serà el propietari.

El regidor de Cultura, Miquel Colom, destaca la rellevància de les imatges per a la Seu. Les captures fotogràfiques de Portella, que es troben en molt bon estat de conservació, se sumaran al fons fotogràfic de Guillem de Plandolit.

L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, manifesta que les fotografies de Portella són “una petita joia, un tresor desconegut encara, perquè la majoria de les plaques no s’han visionat”. La voluntat del consistori urgellenc és que una selecció de les plaques es pugui exposar en un futur. En els pròxims mesos el material serà catalogat, escanejat i dipositat a l'Arxiu Històric Comarcal.

D’altra banda, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell ha fixat aquest dilluns els noms de diversos carrers i places de la nova zona de creixement de la ciutat, a l’Horta del Valira. Entre els noms dels vials, que encara s’estan urbanitzant, destaquen precisament els dels dos fotògrafs que han deixat el fons d’imatges més important de la capital urgellenca: Francesc Portella i Guillem de Plandolit. També s’ha acordat que els eixos principals de la nova urbanització passin a dir-se passeig de l’Horta del Valira i carrer del Mesclant de les Aigües. El parc que està previst al meandre del riu la Valira s’anomenarà Parc del Toll del Bressol, antiga nomenclatura popular.

El carrer de l’Orri, el carrer Mare Janer i el de la Canal Baridana, tindran continuïtat, tot i que també es crearà el passatge de l’Eugeni Obiols, en memòria d’un urgellenc que va treballar a l’Escorxador durant més de 43 anys. Per últim, es crearà la Plaça dels Pagesos.

La tria dels noms s’ha fet amb l’assessorament de l’arxiver municipal. Els grups de l’oposició van demanar ahir durant el plenari, però, que a partir d’ara s’estableixi un protocol per consensuar els noms més adients.

Mostrar formulari de contacte