Cinc joves creen una cooperativa a Balestui per reivindicar l'accés assequible a l'habitatge
La dificultat d'accedir a l'habitatge a un preu just ha portat un grup de joves a crear una cooperativa d'habitatge en cessió d'ús a Balestui, al Pallars Sobirà. La casa que van adquirir per fer realitat aquest projecte anava unida a una sèrie de terrenys, i ara s'ha decidit crear un banc de terres amb l'objectiu d'alliberar-los de la cooperativa per tal que petits productors hi puguin treballar i així afavorir l'arrelament al territori.
El projecte porta per nom Copsant i també pretén rehabilitar un paller per convertir-lo en un espai de trobada comunitari. Actualment els socis de la cooperativa són cinc: Ivet Eroles, originària de la Noguera; Carlet Belmonte del Vallès Occidental; Marc Castro, del barri de Sants de Barcelona; Noemí Busquets de l'Alt Camp i Jordi Arévalo, de Girona. L'habitatge que han adquirit encara té espai per a un sisè soci, que ara estan buscant per sumar-se a la iniciativa.
Gràcies a Copsant, el poble de Balestui ha passat de12 persones a 17. El model cooperatiu que es duu a terme al nucli es basa en l'organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir d'habitatge digne a un preu assequible els socis que la conformen. Són un model col·lectiu impulsat pels associats, que permet desenvolupar projectes de convivència i treballar diferents iniciatives, basant-se en el benestar i cura de les persones i el medi ambient.
Un paller com a espai comunitari
Carlet Belmonte, de Copsant, ha explicat a l'ACN que els socis tenen un contracte vital amb la cooperativa. Per formar part de la cooperativa cal fer una aportació inicial, però si es decideix en un futur deixar la proposta, es pot recuperar l'aportació inicial i alliberar el lloc perquè una altra persona interessada pugui ocupar l'espai.
La Ivet, el Carlet i el Marc conviuen a la casa i en un espai annex hi viuen la Noemí i el Jordi amb la petita Elna, de tot just quinze dies. A tocar de la casa hi ha una mena de paller que volen recuperar com a espai comunitari. Precisament aquest lloc va ser el que va animar als cinc joves a presentar-se al programa Arrela't.
Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran
El matchfunding Arrela't a l'Alt Pirineu i Aran és una iniciativa pública que dona suport a projectes vinculats al territori. Cal tenir en compte que un matchfunding consisteix en el finançament col·lectiu de projectes que, a més d'obtenir les aportacions de persones a títol individual o grupal, també reben el suport econòmic d'una organització. Eroles ha animat la gent a participar en aquesta campanya i fer les seves aportacions. A canvi rebran una recompensa.
Des de Copsant es planteja la rehabilitació del paller a partir de jornades participatives i formatives de treball de col·laboració, per compartir sabers i enfortir vincles, per tal que el projecte sigui realment col·lectiu, al servei del territori i de la seva gent.
Aquest dimarts s'han activat les pàgines de la campanya a través de la plataforma de micromecenatge Goteo. I és que a part de Copsant, a l'Arrela't 2022 hi participen cinc projectes més, un de cada comarca del territori de l'Alt Pirineu i Aran: Cultivar bolets per conrear futur a la comarca (Alt Urgell), Huma Slow Brothsa (Alta Ribagorça), Pla de millora per a la sostenibilitat del refugi de la Feixa (la Cerdanya), Consolidació de la xarxa de senders per la pràctica de la BTT (Pallars Jussà) i Husta Skis (Val d'Aran).
Banc de terres
La casa que han adquirit els cinc joves a Balestui es venia conjuntament amb unes 20 hectàrees de terres que, en comptes de ser un problema pels joves, han estat una oportunitat. Marc Castro ha explicat que des de Copsant han activat mecanismes per facilitar l'accés als terrenys per a projectes "conscients i transformadors, de mirada agroecològica o regenerativa". A tall d'exemple, mostra un petit ramat de vaques que ja pasturen a la finca de tocar del poble aplicant ramaderia regenerativa.