Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cinquanta urgellencs posen veu a un arxiu digital de dialectes del català

Cinquanta urgellencs posen veu a un arxiu digital de dialectes del català

Els voluntaris són entrevistats per al projecte del futur museu Lingua Món L'experiment abasta persones d'entre 15 i 70 anys nascudes a la Seu i la rodalia
Les Veus del Català
02/02/2010 16:48

Una cinquantena d'urgellencs i urgellenques participen des d'ahir a la tarda i durant tot el dia d'avui en una selecció de parlants dialectals amb l'objectiu de formar part d'un arxiu digital sobre els diferents parlars del territori.

En aquest càsting dialectal, que té lloc a la sala de Sant Domènec, hi prenen part ciutadans nascuts a la Seu d'Urgell que utilitzen habitualment el dialecte nord-occidental, provinents de diferents àmbits socials com el món de la pagesia, la política o la cultura, representatives del parlar de la Seu i la seva àrea d'influència.

Les entrevistes es realitzen en cinc franges d'edat diferents, d'entre els 15 i els més de 70 anys, per tal que la selecció de parlants representi diverses generacions. La selecció final de tot el material obtingut arreu del territori integrarà la col•lecció 'Les Veus del Català' que el futur museu de Lingua Món (Casa de les Llengües) mostrarà a partir de l'any 2012.

Aquest arxiu audiovisual quedarà constituït per la gravació d'una sèrie de breus entrevistes a persones nascudes en poblacions representatives de cada dialecte. Seran, per tant, retrats de la llengua catalana oral que reflectiran la seva diversitat lingüística, geogràfica, social i generacional. Aquestes gravacions es convertiran en l'arxiu d'una moderna dialecteca audiovisual.

Aquest projecte es va iniciar ara fa un any amb els tres subdialectes del català nord-occidental: ribagorçà, pallarès i tortosí. Actualment es continuen les entrevistes amb el lleidatà, el solsoní, el xipella, la resta del nord-occidental i d'altres parlars de transició entre l'occidental i l'oriental.

Mostrar formulari de contacte