Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU critica la manca de sensibilitat del tripartit vers l'aranès

CiU critica la manca de sensibilitat del tripartit vers l'aranès

12/06/2008 17:13

La diputada del Grup Parlamentari de Convergència i Unió, Carme Vidal, ha retret als grups que donen suport al Govern la seva “manca de sensibilitat respecte l’aranès” després que el tripartit votés en contra d’una proposta de resolució de la federació nacionalista per a l’impuls de la premsa escrita en aranès. En el marc de la Comissió de Política Cultural del Parlament, la diputada nacionalista ha assenyalat que “una variant dialectal com l’aranès necessita ser protegida perquè els seus usuaris siguin competents tant a nivell oral com a nivell escrit”. En aquest sentit, Vidal ha destacat “l’escassa presència de l’aranès en l’àmbit de la premsa escrita i la seva inferioritat de condicions en relació al català i castellà en el domini de la mateixa Val d’Aran”.

De fet, “aquesta situació s’ha incrementat des de l’any 2003 en què paulatinament s’ha produït una disminució dels ajuts i dels mitjans que utilitzaven la llengua pròpia de l’Aran”. Fins el 2003, la Generalitat tenia un conveni amb el diari Avui per a l’edició d’un suplement setmanal en occità (l’Auè), amb una aportació anual de més de 150.000 euros i amb versió digital. Aquest suplement es distribuïa a tota Catalunya i porta a porta a tota la Val d’Aran. “Perquè s’ho deixa perdre el Govern?” ha preguntat Vidal qui ha recordat que també es van retirar les ajudes al diari Et Quinze, que va deixar de publicar-se el maig de l’any passat, i que no s’han produït les col·laboracions en la variant aranesa que el Govern va anunciar a la revista Sàpiens.

Per contra, en l’actualitat només tenim una edició mensual del diari Segre de la qual no sabem quan aporta el Govern. “D’un suplement setmanal que es repartia porta a porta a la Val d’Aran ens hem quedat amb un suplement mensual que no es distribueix a les cases... Aquest és tot el suport i la sensibilitat d’un home filòleg de formació i què es vanta de ser sensible amb el tema de la llengua com el Conseller de la Vicepresidència?” ha preguntat Vidal. “A l’hora de la veritat, es demostra que la seva política lingüística és zero” ha afegit la diputada nacionalista.

Per això, la iniciativa de CiU, rebutjada pel tripartit, instava al Govern de la Generalitat a habilitar els ajuts necessaris per a l’impuls de la premsa escrita independent en aranès i que aquests ajuts siguin concedits en base als criteris de pluralitat i professionalitat d’aquelles iniciatives que es puguin sol·licitar. Com ha explicat Vidal, l’aranès, en tant que variant dialectal de l'occità pròpia de l’Aran, es troba en una situació d’estancament en el seu ús i calen mesures d’impuls que ajudin a pal·liar els diversos fenòmens que actuen contra el seu procés de normalització. En aquest sentit, “la premsa escrita contribueix enormement a normalitzar l’ús de la llengua perquè hi ha molts parlants que només llegeixen el diari però hores d’ara des de la Val d’Aran no hi ha l’edició de cap diari”.

Mostrar formulari de contacte