Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CIU negocia amb el PSC la llei electoral perquè cada comarca esculli un diputat

CIU negocia amb el PSC la llei electoral perquè cada comarca esculli un diputat

Les formacions minoritàries, com Esquerra i PP, rebutgen la proposta perquè consideren que consolidarà el bipartidisme El futur president de la Diputació, Joan Reñé (CIU) recolza aquest sistema
Miquel Iceta
28/06/2011 11:34

El PSC ha anunciat la seva disposició a donar suport a CIU per a l'aprovació de la llei electoral de Catalunya que, segons la proposta del Govern, es faria sobre la base de l'elecció d'un diputat per comarca, per grans ciutats i per districtes a Barcelona. Així ho ha indicat aquest dilluns el portaveu del PSC, Miquel Iceta, que especifica que el seu partit assumirà un pacte en aquest sentit perquè la llei sigui realitat durant aquesta legislatura, tot i que el nou text haurà de mantenir una certa "proporcionalitat" perquè no perjudiqui les formacions minoritàries. Si s'hi traslladessin els resultats de les últimes autonòmiques, CIU tindria onze de dotze diputats per la demarcació de Lleida i el PSC, un.

Represa de les negociacions

El PSC ha reprès la negociació de la llei electoral en el mateix punt en què es va quedar la legislatura passada. Miquel Iceta, viceprimer secretari del partit, ha explicat que la seva proposta es basa en el "sistema alemany", que veuen com la millor opció. "Hi ha una demanda ciutadana de millora de la qualitat democràtica, de més transparència, d'estímul a la participació, de vot electrònic, i tot això ho hem de posar en marxa", destaca Iceta.

Davant algunes crítiques del PP, ERC i Solidaritat que acusen a CiU i PSC de voler fer una llei que beneficiï sobretot els partits més grans i que veuen en aquestes primeres converses bilaterals la prova més clara d'aquest fet, Iceta replica que "la voluntat és de tenir un acord unànime". Així, Iceta ha avançat que al setembre està previst obrir les reunions a la resta de partits de l'arc parlamentari català i poder tenir així una ponència conjunta.

L'aprovació d'una llei electoral ha topat sempre amb les divergències entre els partits, motiu pel qual Catalunya és l'única comunitat de l'Estat que no disposa d'un text propi. En l'anteior mandat, el Govern va proposar un sistema sobre la base de les vegueries.

El futur president de la Diputació recolza aquest sistema

El que serà nou president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé (CIU), s'ha mostrat d'acord amb l'elecció d'un diputat per comarca i afirma que "donaria garanties perquè tothom participés al Parlament de Catalunya i que aquest tingués una representació directa amb cada territori".

D'altra banda, Reñé assenyala que el Parlament hauria de trobar barems que permetin que totes les comarques tinguin representació i que també hi hagi criteris que tinguin en compte la població, com per al cas de Lleida ciutat.

Mostrar formulari de contacte