Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa destinar 400.000 euros per a la construcció de canyets per als voltors

CiU proposa destinar 400.000 euros per a la construcció de canyets per als voltors

21/10/2008 17:41

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha entrat al registre del Parlament una proposta de resolució per tal que “la Generalitat prengui mesures davant els continuats atacs de voltors a bestiar a les comarques pirinenques”. Tal com ha explicat López, les notícies d’atacs de voltors (voltor comú, Gyps fulvus) a vedells i corders poca estona després del part no són cap raresa els darrers anys. El diputat nacionalista assenyala que “no calen gaires estudis i anàlisis científics per corroborar el que pensen els ramaders: que els canvis de conducta d’aquestes aus carronyaires s’expliquen pel descens del nombre d’animals morts als voltants dels pobles de muntanya d’ençà de l’episodi de les vaques boges, quan es va obligar a les explotacions ramaderes a dipositar els cadàvers d’animals en contenidors, de color verd, per transportar-los a plantes incineradores”.

López entén que “tot el protocol de recollida dels cadàvers d’animals morts, amb el dipòsit als contenidors i el trasllat a les incineradores, suposa un notable despesa econòmica que grava les famílies ramaderes pirinenques, prou castigades per successius episodis de sequera o l’entrada indiscriminada als mercats de carn polonesa o de Nova Zelanda”.

La iniciativa presentada per López demana, textualment:

1. Encarregar la redacció de la diagnosi de l’afectació dels atacs del voltor comú sobre la ramaderia de muntanya a les nou comarques definides a la Llei d’alta muntanya i a la comarca de la Noguera abans de 6 mesos.

2. Projectar amb criteris supramunicipals un seguit de canyets per a l’alimentació d’aus carronyaires, amb accés per a les aus però amb tancaments que evitin l’accés de guineus i teixons, on es puguin dipositar les restes d’animals morts, les carronyes i els carnussos que avui dia es dipositen als contenidors verds.

3. Contemplar en els pressupostos del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya per a l’any 2009 una quantitat no inferior a 400.000 euros destinada a la construcció del primer llistat de canyets d’alimentació d’aus carronyaires, principalment el voltor comú, a les muntanyes de les comarques pirinenques.

Mostrar formulari de contacte