CiU proposa un estudi de sòls a Organyà per a la vinya
El mapa hauria de servir de referent per determinar a quins camps el conreu pot ser viable Empreses vitivinícoles s'estan interessant a expandir-se a zones del Prepirineu i el Pirineu a causa del canvi climàtic
Els diputats de CiU Agustí López i Albert Batalla, alcaldes de Sort i la Seu d'Urgell, han presentat una proposta de resolució al Parlament en què demanen que l'any vinent s'elabori un mapa de sòls de l’entorn d’Organyà, per tal de potenciar el conreu de la vinya a les comarques de l’Alt Pirineu.
Agustí López justifica la petició perquè “fa temps que s’insisteix en el futur vitivinícola de diversos paratges pirinencs, avui erms”, i “s’estan fent proves de plantació de ceps amb la voluntat dels inversors i els pagesos”. López afirma que “per aconseguir aquests objectius i encertar en la tria de les varietats de raïm, cal un coneixement dels aspectes fisioquímics i biològics dels sòls d’aquests terrenys”.
Per López, aquest estudi seria "fer un ajut als pagesos que veuen en la producció vitivinícola una sortida econòmica viable a l’Alt Urgell i a les comarques pirinenques”. El diputat de CiU recorda que el programa signat entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques i l’Institut Geològic de Catalunya per al període 2009-2012 contempla la redacció de 45 fulls del Mapa de Sòls de Catalunya a escala 1/25.000. Així, remarca, es pot "millorar la producció agrícola i ramadera i, d’aquesta manera, fixar la població jove a les àrees rurals i, molt especialment, en territoris de muntanya”.
A tot plegat, des de CiU creuen que caldrà tenir en compte “les conseqüències que el canvi climàtic i la reducció del contrast tèrmic tenen sobre els ceps”. Concretament, en els calendaris de maduració del raïm, que ocasiona canvis en els seus continguts en sucres i en el grau d’acidesa, sobretot als territoris amb una major influència mediterrània.
López exposa també que “científics i empresaris viticultors s'han interessat per ocupar terrenys solans del Prepirineu i del Pirineu Occidental català, a altituds superiors als 1.000 metres, per tal de neutralitzar les conseqüències del canvi climàtic”. Un dels experts que ha avançat aquesta tendència és Carles Sumarroca, empresari viticultor de reconegut prestigi al Penedès i nascut a Llimiana (Pallars Jussà).