Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa un pla de promoció i senyalització dels dolmens dels dos Pallars

CiU proposa un pla de promoció i senyalització dels dolmens dels dos Pallars

08/10/2008 17:38

El diputat de Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat una proposta de resolució amb l’objectiu “d’aconseguir la redacció d’un Pla de promoció i de senyalització del conjunt dolmènic de Peramea-Peracalç-Montsor abans del termini de sis mesos” i “executar l’esmentat Pla abans del termini d’un any”. En aquesta zona existeix un conjunt de megàlits de gran interès, en tractar-se dels més septentrionals d’aquest sector del Pirineu. Malgrat això, López lamenta que “no disposen de fulletons de promoció ni de guies indicatives, i tampoc de cap mena de senyalització vertical orientativa a les carreteres, a les pistes, als camins de bast o als senders més propers”.

Per López, “el turisme cultural, i molt especialment l’interessat per les cultures antigues del Pirineu, pot constituir una font de riquesa per a les comarques de muntanya més allunyades dels grans centres metropolitans”. I apunta al fet que la resta de conjunts dolmènics de Catalunya, i també a les comarques pirinenques, disposen de fulletons promocionals i de senyalítica ben estructurada territorialment, com és el cas del conjunt Cadolla-Pinyana, al municipi de Senterada, al Pallars Jussà, o bé el conjunt d’Organyà-Cabó, a l’Alt Urgell.

Com ha explicat el diputat nacionalista, a l’àmbit territorial comprès entre Peramea, al Pla de Corts, i la Serra de Peracalç, municipi de Baix Pallars, i el despoblat de Montsor, al municipi de la Pobla de Segur, a cavall entre el Pallars Sobirà i el Pallars Jussà, hi ha cinc estructures dolmèniques, monuments megalítics de finals del neolític. Segons López, són "de gran interès, força ben conservades i envoltades d’uns paisatges naturals majestuosos situats en la zona de transició del Pirineu al Prepirineu". Els dolmens que es poden visitar en aquest peculiar àmbit geogràfic de trànsit entre el sud del Pallars Sobirà i el nord del Jussà són: la Cabana de la Mosquera, prop de Peramea, municipi de Baix Pallars, al Pallars Sobirà, la Cabana de Parauba, sota la roca del mateix nom, la Cabana de Castellars d’en Pey i un tercer dolmen situats tots ells molt a prop del poble de Peracalç, al mateix terme municipal; i molt properes trobem les restes del dolmen de la Cabana de Montsor, municipi de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà. A més, en el cor del territori es troba l'Estany de Moncortés, llac d’origen suposadament càrstic envoltat d’un medi natural lliure de distorsions causades per l’existència d’edificacions.

Cal tenir en compte, que el municipi de Baix Pallars, amb capital a Gerri de la Sal i integrat per 18 nuclis de població amb notables mancances de serveis, “no disposa de recursos econòmics per fer front a les despeses d’inversió que requereixen les actuacions adients de promoció i senyalítica”.

Mostrar formulari de contacte