Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU proposa un pla de senyalització dels territoris de Vaca Bruna

CiU proposa un pla de senyalització dels territoris de Vaca Bruna

19/09/2008 12:14

Agustí López, diputat de CiU i alcalde de Sort, ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució en la qual s’insta al Govern a “senyalitzar els territoris de Catalunya en els que es cria la Vaca Bruna, única raça autòctona del país”. Més concretament, la iniciativa del diputat nacionalista proposa “redactar un pla de senyalística vertical en carreteres i vies urbanes de panells en els que consti la imatge de la Vaca Bruna i una llegenda senzilla en els municipis i comarques en els que hi hagi cria de Vaca Bruna abans de 6 mesos” i “executar la senyalització programada abans d’un any”.

Cal tenir en compte, tal com ha explicat López, que “la Vaca Bruna és l’única raça autòctona de vaca inscrita al “Catalogo oficial de razas de ganado de España” (Ordre APA/661/2006, de 3 de març, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, BOE 59 - 10.3.2006) que es cria i s’engreixa a Catalunya”. És una vaca muntanyesa, molt adaptada al cicle anual de la ramaderia extensiva dels territoris pirinencs, és a dir, les vaques pugen a les altes pastures de primavera-estiu al maig i els ramats descendeixen normalment l’octubre, tancant cada any una rutina mil·lenària que constitueix una curiosa transhumància d’àmbit territorial local.

Per López, “el futur de la ramaderia extensiva, i en concret de la Vaca Bruna del Pirineu, rau en una promoció de la seva carn a les grans ciutats, els seus restaurants i també en el consum intern de les pròpies comarques pirinenques”. De fet, es tracta d’una pràctica habitual en altres productes agroalimentaris als quals s’ha atorgat denominacions d’origen, de qualitat, etc., lligades a un àmbit territorial concret, disposen de senyalitzacions verticals a les carreteres, molt especialment en l’inici de les vies d’entrada a les poblacions i dins els límits de la seva zona urbana. Es tracta, per exemple, del què es fa amb els vins a la denominació d’origen Conca de Barberà.

Les explotacions ramaderes de Vaca Bruna a les comarques pirinenques no són de grans magnituds i, a més, es troben en àmbits geogràfics molt fragmentats, aspectes que dificulten que l’Associació Catalana de Vaca Bruna programi campanyes de promoció i consum a les ciutats catalanes i a altres ciutats espanyoles i també entre la restauració dels territoris del Pirineu Català.

A més, molts ramaders de vaca de llet a les comarques pirinenques han canviat la seva activitat ramadera per la cria de Vaques Brunes. Així doncs, “la ramaderia extensiva de Vaca Bruna ha donat refugi a moltes famílies de pobles pirinencs i per això l’economia ramadera de l’Alt Pirineu en depèn en gran mesura”. Per aquesta raó, López considera que “totes les iniciatives que propiciïn el coneixement i el consum de les carns de Bruna són essencials per la pervivència de les petites economies agràries pirinenques”.

Mostrar formulari de contacte