Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU reclama un conveni entre el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient per actuar a les vies pecuàries

CiU reclama un conveni entre el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient per actuar a les vies pecuàries

23/05/2008 14:21

El diputat del Grup Parlamentari de Convergència i Unió i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat una Proposta de Resolució, en la qual insta el Govern a “proposar formalment al Ministeri de Medi Ambient la signatura d’un conveni per a finançar un projecte d’inventari, de classificació i de partionament i fitació sobre el terreny de la xarxa de cabaneres, carrerades i altres vies pecuàries de l’Alt Pirineu i l’Aran”.

Tal com ha recordat Agustí López, “cabaneres, carrerades, etc. és el nom que reben a Catalunya els camins pels quals es movien els ramats de les comarques de muntanya cap a la plana, i viceversa, ja que la ramaderia no podria haver estat econòmicament viable sense la transhumància hivernal cap a les comarques interiors per aprofitar les pastures d’hivern”.

Aquests camins tenen una “gran importància històrica”, ja que “durant mil anys van constituir un eix de vertebració econòmica comparable a les actuals autovies i autopistes”.

Avui dia aquesta pràctica ramadera és força residual o bé se cenyeix a petits desplaçaments entre territoris pirinencs de diferents altituds i per això, “aquests camins estan caient a l’oblit”. Però tenint en compte que la Llei de vies pecuàries, disposa que aquestes vies són béns de domini públic de les Comunitats Autònomes i, en conseqüència, inalienables, imprescriptibles i inembargables, i seguint l’exemple d’altres comunitats autònomes, el diputat nacionalista considera que “caldria projectar l’ús de les cabaneres com a recurs de turisme rural de gran qualitat, sempre conveniant les actuacions amb les comunitats locals i els seus ajuntaments, com és el cas del senderisme a la Cañada real de las Provincias, o de los Toros, a Euskadi, amb resultats de molt d’èxit pel que fa a la seva explotació turística”.

Tal com ha recordat López, “d’uns anys ençà els governs autonòmics estan signant amb el Ministeri de Medi Ambient convenis per a finançar amb fons estatals l’inventari i la fitació de la xarxa de cañadas i altres vies pecuàries, que resulten imprescindibles per tal de poder programar les actuacions necessàries per a fer-ne un ús de senderisme o, tal vegada, novament la transhumància ramadera”.

És per això, que Agustí López reclama al Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, que “subscrigui amb el Ministeri de Medi Ambient un conveni per actuar a les vies pecuàries catalanes”.

Segons López, “aquest conveni és imprescindible, per tal que l’Alt Pirineu i l’Aran puguin programar les actuacions necessàries per treure profit d’aquestes cabaneres, carrerades i altres vies pecuàries”.

Mostrar formulari de contacte