Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CiU vol classificar la fusta procedent dels boscos de pi roig del Pallars Sobirà

CiU vol classificar la fusta procedent dels boscos de pi roig del Pallars Sobirà

28/01/2010 13:02

El diputat de CiU i alcalde de Sort, Agustí López, ha presentat al Parlament de Catalunya una proposta de resolució, per tal d’instar el Govern català a “iniciar els estudis tècnics que calguin a diferents parcel·les forestals amb població de pi roig al Pallars Sobirà, per tal d’arribar a establir els paràmetres de resistència mecànica de les bigues obtingudes de la seva fusta i permetre la seva utilització com a elements estructurals de la construcció”.

Tal com ha recordat el diputat nacionalista, “és ben conegut que la comarca del Pallars Sobirà constitueix un dels territoris de Catalunya amb una riquesa forestal més notable”. I ha especificat: "Els aprofitaments silvícoles són activitats tradicionals des de temps remots. Encara avui, quan s’enderroquen casalots de Balaguer o de Lleida els bons coneixedors del món de la construcció identifiquen les bigues comuneres com a monumentals troncs de pins negres pallaresos quadrejats i en bon estat".

Tanmateix, López lamenta que durant els darrers decennis, els boscos del Pallars Sobirà, com els d’altres comarques del Pirineu català, hagin deixat de ser considerats una font de riquesa, "tot i que era un sector econòmic que generava molts llocs de treball". "Les dues serradores que operen avui dia a la comarca treballen amb maquinària moderna i amb tecnologies molt avançades, però gairebé de forma exclusiva amb fusta provinent d’altres països europeus, com França", explica. I hi afegeix que “els aprofitaments forestals del Pallars Sobirà actualment generen fusta poc valorada, emprada per fabricar embalatges i, una part, per fabricar paper a una paperera de Sant Gaudens, França”.

Malgrat tot això, López ha insistit, que “els troncs de pi roig, o roialet, tal com s’anomena al Pallars Sobirà, presenten unes qualitats estructurals destacades, que el fan molt apte per a estructures de la construcció, però no disposa de classificació, és a dir, no existeixen estudis de resistència de la fusta que permetin als enginyers emetre informes tècnics conforme poden suportar el pes calculat a una determinada estructura”.

Segons comenta López, "Els resultats dels referits estudis atorgaran les classificacions que permetran als tècnics certificar el compliment de les normatives aplicables, com el Codi Tècnic de l’Edificació.

Mostrar formulari de contacte