Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Clam contra Endesa dels municipis pirinencs afectats per talls de llum durant la nevada

Clam contra Endesa dels municipis pirinencs afectats per talls de llum durant la nevada

El Consell del Pallars Jussà demana una reunió a tres bandes perquè hi hagi un pla d'actuació. ERC exigeix que el Govern sancioni econòmicament la companyia per "deixadesa" en el manteniment de línies

Actuació dels Bombers de la Generalitat per la nevada (25.04.17)
Actuació dels Bombers de la Generalitat per la nevada (25.04.17)
27/03/2017 13:05

El president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, demanarà mantenir una reunió a tres bandes, amb la Generalitat i amb Endesa, per aclarir les causes dels problemes de subministrament elèctric que han patit durant tot el cap de setmana diversos municipis de la comarca.

És un dels molts representants locals que han denunciat la caòtica situació que s'ha patit a causa de la nevada que ha afectat diversos municipis pirinencs, tant d'aquesta com d'altres comarques. A la regió de Ponent, on la neu és menys habitual, també hi ha hagut queixes i, de fet, aquest diumenge encara hi ha centenars de llars i negocis on no ha tornat la llum i no ha estat fins aquest dilluns que s'ha restablert totalment la normalitat, segons ha assegurat la mateixa empresa.

Constantí Aranda creu que "no pot ser que a aquestes alçades hi hagi pobles, en molts dels quals hi viu molta gent gran, que estigui 48 hores sense subministrament", tenint en compte a més a més que el Pallars Jussà és una de les comarques des d'on es genera més electricitat per al conjunt de Catalunya. Per això, el president comarcal ha dit a l'ACN que exigirà que es dissenyi un pla d'actuació per a situacions com aquesta. Aranda creu que ja hi hauria d'haver prevista, per exemple, la distribució de grups electrògens com a mesura d'urgència, a banda que caldria que les reparacions fossin més diligents.

Més contundents s'han mostrat les Federacions d'ERC a l'Alt Pirineu i Aran i a Ponent. El president de la formació republicana a Lleida, Carles Comes, que exigirà que la Generalitat imposi sancions econòmiques a Endesa. La formació republicana presentarà al Departament d'Indústria contra la companyia elèctrica "per la deixadesa de no tenir les línies de mitja, baixa i alta tensió en condicions". També presentaran un document perquè es debati tant al Parlament com al Congrés espanyol i es pregunti per aquesta desatenció.

Situació normalitzada aquest dilluns

Sobre aquesta polèmica, des d'Endesa han assegurat que aquest dilluns ja s'ha recuperat totalment la normalitat. L'avaria més important va afectar un cable d'alta tensió a Ponts. D'altra banda, la companyia ha detallat que alguns cables s'han hagut d'inspeccionar amb helicòpter.

Tanmateix, Endesa ha dit que no totes les incidències han estat per culpa seva i que, concretament, a Montoliu de Segarra es va originar per uns fusibles manipulats a la casa de colònies del municipi, un fet pel qual han dit que presentaran denúncia als Mossos d'Esquadra. Tot i això, l'alcalde d'aquest municipi, Vicens Roig, ha criticat que Endesa vulgui posar ara el focus en aquest fet per dissimular l'avaria a gran escala i creu que "no es justifica que una cosa tan senzilla no l'hagin detectat fins passades gairebé 30 hores", cosa que Roig qualifica de "vergonyós".

Mostrar formulari de contacte