Clara Ponsatí anima els mestres a "plantar cara" davant "la grapa del 155"
Representants del professorat, els estudiants i les AMPA s'han reunit a Brussel·les amb qui consideren "la consellera legítima". A la reunió s'ha expressat el rebuig a les denúncies contra docents com les presentades als jutjats de la Seu
La consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, cessada pel govern espanyol a causa de l'article 155, ha fet aquest dijous una crida a "tothom a plantar cara i no tenir por davant de les agressions" a l'escola catalana. Ponsatí s'ha reunit a Brussel·les amb representants dels sindicats de mestres i estudiants, com també de les associacions de mares i pares d'alumnes, que li han expressat el seu suport com a "consellera legítima".
Durant l'acte s'ha fet referència també a les denúncies presentades les darreres setmanes contra docents, encapçalades per les que han afectat vuit docents de tres escoles diferents de la Seu d'Urgell, que ara fa tres setmanes van ser citats a declarar. Una part dels demandants formen part de la Guàrdia Civil o bé hi estan vinculats i, de fet, divendres passat el mateix institut armat va reconèixer en un comunicat que ha endegat una campanya, batejada com a 'Operació Dignity', per denunciar penalment crítiques a la seva actuació en els fets de l'1-O. Sobre tot plegat, a la reunió d'aquest dijous el portaveu del sindicat majoritari d'ensenyament USTEC-STES, Ramon Font, ha dit que "és molt important oposar-nos al 155 i al que està patint l'escola catalana durant aquests dies, que sobretot és un atac a la llibertat de càtedra".
Ponsatí hi ha afegit que els centres catalans estan ara mateix "sota la grapa del 155" però que hi han de "plantar cara" perquè són "la columna vertebral de la democràcia, la cohesió social i la catalanitat, i ho seguiran sent, i la comunitat educativa està decidida a que ho segueixin sent".
La consellera ha agraït molt "a la comunitat educativa, sindicats d'estudiants, professors i representacions de famílies" la seva visita a Brussel·les. Font ha assegurat que Ponsatí és "la consellera legítima que va nomenar el president Puigemont, escollit pel Parlament" i ha recordat que el sindicat de mestres ha dit "des del començament" que no es reuniria "ni amb el ministre Méndez de Vigo ni amb l'administració espanyola" que, consideren que "ha pres el que el poble català havia decidit". Font hi ha afegit que "una força molt minoritària" a Catalunya "s'ha apropiat d'unes institucions i d'un Departament molt important, com el d'Ensenyament" mitjançant el 155.
Crida al suport de la societat
Amb relació a fets com els de la Seu, Ramon Font lamenta que "als centres se'ns està dient que no podem parlar de segons quines coses perquè estem adoctrinant, i això és inacceptable: és com dir-nos que deixem de fer la nostra feina". El portaveu dels mestres considera "evident que la quotidianitat, també política, s'han de comentar a les aules" i ha volgut subratllar que "adoctrinar seria pensar que tots els nens han de pensar com nosaltres" però que "sí que es poden contrastar diferents visions, debatre i fomentar el respecte per les opinions dels altres, però en cap cas silenciar".
Per això, Font ha demanat a la societat catalana i la comunitat educativa que faci de "coixí" perquè "el professorat se sent atacat des de determinades institucions polítiques" i des d'un seguit de "campanyes per fomentar denúncies".
A la reunió també hi han assistit Betona Comín, presidenta de la federació d'AMPES de l'AEC, Mercè Pasqual, secretària de la mateixa federació, Isabel Montesinos, representant de l'associació DINCAT, Mercè Terès, portaveu del sindicat d'estudiants dels Països Catalans, Mariona Puig, membre del sindicat i David Caño, del secretariat nacional de l'USTEC-STEs.