Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Col·lectius favorables a l'Agència de la Natura en reclamen l'aprovació

Col·lectius favorables a l'Agència de la Natura en reclamen l'aprovació

Els partidaris del nou òrgan endeguen una campanya a les xarxes en què hi defensen la proposició de llei. Entre les adhesions hi destaquen les de biòlegs, gestors d'espais protegits i entitats conservacionistes
Campanya 'Jo vull Agència Natura'
11/06/2020 11:20

Un grup de col·lectius, particulars i representants polítics partidaris de l'Agència de la Natura de Catalunya han endegat una campanya a les xarxes socials per reclamar que el Parlament compleixi amb la previsió d'aprovar-ne la creació de manera imminent, malgrat l'oposició mostrada les darreres setmanes per un gran nombre d'ajuntaments, EMD i entitats sectorials vinculades al medi rural i natural, especialment a l'Alt Pirineu i Aran.

Els favorables a la constitució d'aquest nou òrgan han creat l'etiqueta #jovullAgènciaNatura, amb la qual expressen el seu suport a la proposta que ha impulsat la cambra catalana. Entre els suports rebuts a les comarques pirinenques hi ha el del director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Marc Garriga, que opina que espais naturals com el que gestiona necessiten "una eina administrativa potent per dur a terme una gestió del medi natural més àgil, efectiva i amb recursos". Garriga advoca "per la biodiversitat i el desenvolupament sostenible de l'Alt Pirineu". També s'ha sumat a la campanya el docent Enric Riu, músic i candidat de La Seu en Comú a les darreres eleccions municipals a la capital de l'Alt Urgell.

Fora del Pirineu, de moment a la campanya s'hi han sumat sobretot perfils com ara biòlegs, educadors ambientals i entitats conservacionistes com Depana, Estimem Font del Gos, Centre per la Sostenibilitat Territorial i Somos un Solo Mundo.

També s'hi ha adherit l'exdiputat d'En Comú Podem per Lleida al Congrés espanyol, Jaume Moya, que ha publicat un article d'opinió en què veu necessària l'Agència de la Natura perquè creu que "el balanç mediambiental al nostre país no pot ser pitjor", en al·lusió a la pèrdua de biodiversitat" i a la "degradació de la salut ciutadana i col·lapse mediambiental". Moya indica que la tramitació s'ha fet al llarg dels darrers tres anys i creu que "ara és l'hora de fer realitat" el nou òrgan, que vol que sigui "un instrument autònom, transparent i representatiu que potenciï les activitats i els productes que es poden realitzar i obtenir de forma sostenible en els espais naturals protegits, donant-los valor afegit i segell de qualitat". També creu que pot ajudar "contra el despoblament del món rural, per l'equitat territorial i la gestió sostenible, transparent i eficaç del patrimoni natural".

L'exparlamentari entén que la proposició de llei "aporta un model d'organització àgil i eficaç, amb independència pressupostària, capaç de liderar les polítiques de conservació i avaluar els seus resultats, i sempre amb representació de tots els agents que actuen en relació amb el medi". Pel que fa al fet que no s'ha consultat els alcaldes i representants dels sectors més afectats, i a l'allau de crítiques que això ha generat, especialment a l'Alt Pirineu i Aran, el jurista segarrenc creu que, malgrat aquestes denúncies, sí que hi ha hagut "transparència i independència", i titlla els qui es queixen de no haver-ne estat informats de "toca-tardans", alhora que afirma que "defensen vells privilegis o les seves guinguetes personals i corporatives". Moya també menysté les protestes fetes per alcaldes del territori, tot dient que des d'aquests col·lectius i municipis "han intentat alçar un tsunami de protesta que s'ha traduït en poc més que en la ventolera que fan unes desenes de vares agitades amb rancor".

Mostrar formulari de contacte