Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Col·loquen pedres de sal a l'entorn de la carretera C-13 per evitar-hi l'entrada de cabres silvestres

Col·loquen pedres de sal a l'entorn de la carretera C-13 per evitar-hi l'entrada de cabres silvestres

Els Agents Rurals han constatat que els animals havien agafat el costum d'accedir-hi per aprofitar la sal que hi escampen les llevaneus. L'acció s'ha iniciat entre Rialp i Llavorsí i si té èxit s'estendrà a d'altres trams viaris
Cabres silvestres llepen sal a la carretera C-13, a prop de Llavorsí, el novembre passat (Foto: ACN)
31/03/2021 11:50

Els Agents Rurals han començat a col·locar pedres de sal en lloc estratègics de la carretera C-13, entre Rialp i Llavorsí. L'objectiu d'aquesta singular acció és evitar que cabres silvestres entrin a la calçada i, d'aquesta manera, evitar accidents de trànsit o atropellaments dels animals.

Els agents han explicat que els darrers anys han constatat que les cabres han agafat el costum de llepar la sal que els vehicles llevaneus deixen a la C-13, tant de manera individual com en grups de sis o set exemplars. Per això, s'ha optat per posar sal al marge de la carretera i afavorir així que no sentin la necessitat d'accedir a l'asfalt. L'acció compta amb el suport de l'Ajuntament de Llavorsí.

En aquest tram viari és on es concentra la població més important d'aquests animals al Pallars Sobirà, tot i que també se'n troba a d'altres trams de via com ara el que va de Llavorsí a Esterri d'Àneu. Aquesta pràctica es portarà a terme durant tot l'any. Josep Vidal, alcalde de Llavorsí, ha explicat a l'ACN que els primers dies que s'ha posat en pràctica sembla que ja s'estan observant els resultats, perquè les cabres ja no baixen tant a la carretera. Si finalment s'acaba comprovant l'efectivitat de la pràctica, Vidal ha dit que no descarta estendre-la a la resta de la comarca.

Espècie útil per a la prevenció d'incendis

El consistori hi afegeix que aquesta solució també permet evitar solucions més dràstiques com poden ser les tradicionals batudes de caça. En aquest sentit, Vidal recorda que, a diferència d'altres espècies de fauna salvatge, les cabres silvestres sí que són útils pel territori perquè, en alimentar-se d'herbes, netegen el sotabosc i d'aquesta manera redueixen el risc d'incendis forestals, en un context en que cada vegada hi ha menys pastors.