Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença la restauració del retaule de Sant Guillem de l'església parroquial d'Ordino

Comença la restauració del retaule de Sant Guillem de l'església parroquial d'Ordino

L'obra d'art està datada entre els segles XVII i XVIII
28/01/2015 19:32

El Departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura d'Andorra ha iniciat la restauració del retaule de sant Guillem, datat entre els segles XVII i XVIII i situat en un dels altars laterals de l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià d’Ordino.

La capella estava sota la tutela de la família Areny-Plandolit, i és probable que el retaule hagués estat sufragat per ella. El retaule, d’escultor i pintor anònims, està format per sis pintures sobre taula situades en dos cossos de tres registres cadascun, amb predel·la en relleu i emmarcaments arquitectònics daurats. La figura central de sant Guillem és en vult rodó. Les columnes són d’ordre compost.

Les taules inferiors representen la Prèdica de sant Francesc Xavier a l’Índia, l’Aparició miraculosa del nen Jesús a sant Antoni de Pàdua, mentre que a les superiors hi ha la Dolorosa, el Calvari i la Mare de Déu del Carme amb el nen Jesús a la falda. El retaule culmina amb un Pare Etern que sobresurt del timpà que corona l’estructura.

La intervenció, que es farà in situ, està motivada per l’ennegriment generalitzat de la superfície de l’obra, ocasionat per l’acumulació de brutícia, fum i sutge. No s’observen més alteracions perquè el retaule, brutícia a banda, es troba en bones condicions de conservació i no presenta aparentment cap atac de xilòfags, aixecaments o pèrdues de capa pictòrica.

Així doncs, es farà una neteja de la capa pictòrica que retorni a l’obra la seva aparença original, deslliurant-la de l’ennegriment que l’afecta actualment. Es preveu que la intervenció es perllongui durant uns tres mesos. 

Mostrar formulari de contacte