Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença amb bones previsions la temporada de recol·lecció de tòfona

Comença amb bones previsions la temporada de recol·lecció de tòfona

Els Agents Rurals intensifiquen la vigilància al Pirineu i al Prepirineu per evitar-ne l'obtenció il·legal. Vic acollirà al gener un congrés mundial sobre aquest producte
Tòfona (Foto: DARP)
14/11/2018 17:55

La temporada de recol·lecció de la tòfona negra (Tuber melanosporum) començarà aquest dijous i finalitzarà el 15 de març. Per poder fer-ho, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació recorda que és indispensable comptar amb una llicència de tofonaire, que atorga la conselleria, i demanar autorització a la persona titular del terreny. Enguany es preveu que la temporada sigui més bona que la de l'any passat, perquè les precipitacions han estat molt més abundants i més ben distribuïdes. La temporada passada prop de 400 tofonaires de Catalunya van obtenir el permís per poder recollir aquest producte.

Els Agents Rurals i les Associacions Tofonaires es coordinen per vigilar i controlar les zones tofoneres. Així, en aquest període s'incrementa la supervisió amb operatius especials de vigilància i controls a les zones d'accés per detectar on s'extreuen tòfones verdes de manera furtiva. Precisament, aquesta setmana mateix els rurals han localitzat un cas de moviments de terra al Pallars Jussà per intentar extraure tòfona de manera il·legal, concretament al municipi de Sarroca de Bellera.

Durant l'any 2017, els Agents Rurals van realitzar un total de 247 inspeccions a zones tofoneres i a persones per si disposaven de la documentació reglamentària. Per fer aquesta tasca, des de fa uns anys disposen de càmeres de fotoparany per poder constatar la pràctica furtiva i alhora descartar que l'extracció hagi estat produïda de manera natural per un senglar.

Prohibició de collir tòfona verda

Segons la legislació vigent, queda prohibida la recol·lecció, comercialització i industrialització de tòfona verda en qualsevol època de l'any. La recerca i recollida s'ha de fer amb gossos degudament ensinistrats, que només marquen les tòfones madures; i l'extracció, amb l'ajut del cercatòfones. A més a més, els sots produïts s'hauran de reomplir immediatament amb la terra extreta mateixa.

La tòfona verda que s'extreu abans de l'inici del període, tot i disposar d'un bon volum i pes, no ha assolit el desenvolupament, olor, color i grau de maduresa òptims que la fan tan valorada internacionalment. De fet, segons recorden des d'Agricultura, "comercialitzar aquestes tòfones no madures, a més de ser il·legal, suposa una estafa gastronòmica". Tant l'extracció com la comercialització fora de temporada suposa una "infracció greu" segons la llei forestal de Catalunya. A més a més, si un establiment o restaurant ofereix tòfona sense acreditar-ne la compra també pot ser denunciat.

Més demanda que oferta

La producció de tòfona silvestre ha patit una davallada important durant les darreres dècades, mentre que la demanda ha anat en augment, quelcom reflectit en l'evolució històrica dels mercats a escala mundial. Per aquest motiu, és molt important respectar totes les condicions i normes que són de compliment obligat i que tenen l'objectiu de salvaguardar les zones tofoneres que formen part del Patrimoni Natural de Catalunya.

L'any passat el Departament d'Agricultura va atorgar 394 llicències de tofonaire. Una llicència val 38,20 euros i el període de sol·licitud d'expedició és el comprès entre l'1 de setembre i el 15 de novembre. A hores d'ara, s'han atorgat 357 llicències per a aquesta temporada.

Catalunya serà escenari, del 25 al 27 de gener de 2019, del Congrés Internacional Trufforum, un esdeveniment internacional que posarà en contacte el sector professional de la tòfona per divulgar-ne els valors i la cultura. El congrés, que tindrà lloc a Vic, anirà adreçat tant als professionals com a un públic més general. El vessant més especialitzat inclourà xerrades i ponències on s'exposaran iniciatives d'interès compartides amb altres territoris i avenços tècnics en el conreu de la tòfona. La part més vinculada a la ciutadania serà molt àmplia i hi haurà un conjunt d'activitats populars adreçades a aficionats i gastrònoms relacionades amb el món de la cuina, un mercat i un concurs de gossos tofonaires, entre d'altres.

Mostrar formulari de contacte