Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença el 8è curs de l'Escola de Pastors de Catalunya

Comença el 8è curs de l'Escola de Pastors de Catalunya

El projecte formatiu compta amb un grup de 16 persones, provinents d'arreu de Catalunya, el País Valencià i Navarra. Enguany es posarà en marxa una incubadora de pagesos
Escola de Pastors de Catalunya
22/02/2016 11:50

L'Escola de Pastors de Catalunya comença un nou curs amb un grup de 16 persones, provinents d'arreu de Catalunya, el País Valencià i Navarra. Es tracta de 6 dones i 10 homes d'edats compreses entre els 19 i els 45 anys. Un 55 per cent dels estudiants vénen d'un entorn rural, mentre que la resta són urbans. Cal destacar que un 50 per cent dels nous alumnes tenen estudis universitaris i un 44 compta amb una formació de grau formatiu. El 33 per cent dels inscrits es troba a l'atur i el 61 per cent treballava en el moment en què se'l va seleccionar.

El centre ja ha format en les seves darreres set edicions a més de 116 persones, de les quals el 64 per cent es dedica a la pagesia. L'objectiu final de l'Escola de Pastors de Catalunya és precisament poder viure a pagès amb un projecte de ramaderia ecològica. L'orientació principal que trien els alumnes és la producció lletera vinculada a cabres, ovelles o vaques.

L’Escola, entre d’altres, rep el suport del Departament de Treball dins del marc del Pla de Garantia Juvenil. Això ha permès, de nou, que aquesta pugui encetar noves propostes formatives que vinculen eines importades d’altres països de l’UE, on l’aposta per la nova pagesia sense tradició es troba en una fase de consolidació.

Finançament

El Departament d’Agricultura, amb qui l'Escola de Pastors té un conveni de col·laboració des de l’any 2015, aporta el cost econòmic del bloc teòric que s’efectua durant el mes de març (8.000 euros). La resta dels diners, per un valor de 65.000 euros, s'aconsegueix a través de diferents formes de finançament. L’any 2014 i especialment el 2015 van ser uns anys molt difícil per a l’estructura del centre. Enguany i gràcies al programa de Garantia Juvenil del Servei d’Ocupació de Catalunya (finançat pel Fons Social Europeu) es podrà portar a terme la seva acció formativa, centrant-la principalment en persones menors de 30 anys, amb l'objectiu final de la insersió laboral.

Incubadora per a pagesos

El projecte de l’Escola de Pastors és un dels més destacats en el marc dels Projectes Singulars d’aquesta convocatòria. Aquest finançament no només permetrà portar a terme la formació oficial – enguany de 6 mesos de durada – sinó que a més a més ajudarà a portar a terme un projecte pilot vinculat a una Incubadora per pagesos o Espais Test. Es tracta d'una eina creada a França l’any 2006 en què s'acull temporalment persones que volen ser pageses.

Les incubadores permeten desenvolupar una activitat agrícola o ramadera responsable i autònoma, a escala real, d’una durada limitada i en un marc legal que redueix els riscos pel futur pagès/a. Aquest test es fa amb l’acompanyament de pagesos professionals molt vinculats a aquella finca o al mateix territori. A la població de Montenartró s’iniciarà aquesta prova pilot amb un petit ramat de 30 animals a disposició d’aquests incubats: 2 persones menors de 30 anys que estaran formant-se durant 9 mesos.

 

Mostrar formulari de contacte