Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença el procés dels Pressupostos Participatius 2018 de la Seu

Comença el procés dels Pressupostos Participatius 2018 de la Seu

El període perquè els veïns presentin propostes, noves o ja formulades, serà del 4 a l'11 d'abril. Com a novetat, posteriorment, es presentaran en una assemblea oberta a tothom per prioritzar les més vàlides

Presentació dels Pressupostos Participatius 2018 de la Seu
Presentació dels Pressupostos Participatius 2018 de la Seu
28/03/2018 18:50

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell inicia el procediment per a la quarta edició dels Pressupostos Participatius, que ofereixen als urgellencs i urgellenques la possibilitat de decidir a què es destina una partida de 100.000 euros del pressupost municipal d'aquest any 2018. La primera fase ja comença amb la presentació de propostes, que es podrà fer a partir de dimecres vinent: del 4 a l'11 d'abril.

A la presentació del procés, aquest dimecres, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha subratllat que el consistori pretén així "donar veu i vot a la ciutadania per saber quines petites inversions ordinàries s’han de fer a la nostra ciutat". L'objectiu és fomentar una "cogovernança de la ciutat, preguntant cada any als veïns i veïnes les necessitats d’inversió amb recursos públics que calen realitzar en el dia a dia de la Seu”. 

Al seu torn, la tinent d’alcalde de Participació Ciutadana, Anna Vives, acompanyada de la tècnica municipal Judit Cerdaña, ha explicat que l’estructura dels Pressupostos Participatius 2018 presenta dues novetats respecte a les anteriors edicions. La primera és que en el fulletó de propostes ja hi ha incloses 5 accions ja formulades a càrrec dels tècnics de diverses àrees municipals. D’aquesta manera, en el termini de presentació de propostes, es podrà formular fins a 3 propostes, les quals poden ser noves o ja formulades els anys anteriors. També es pot combinar les dues opcions. 

La segona novetat és la convocatòria d’una assemblea oberta a tota la ciutadania, en la qual es triaran 10 propostes del total de les presentades per posar-les a votació en la fase de votacions. Segons Vives, s'ha valorat que "aquestes dues novetats ampliaven l’espectre participatiu d’aquest procés, a través d’una deliberació prèvia de totes les propostes presentades, tant entre els tècnics municipals com entre tota la ciutadania”.

Fases del procés

La presentació de propostes, primer pas del procés, es pot fer a través del formulari disponible a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, a la Biblioteca Sant Agustí, a l’Oficina Jove de l’Alt Urgell, al centre cultural Les Monges o bé al web municipal.

La segona fase és la comissió tècnica, del 4 d'abril al 10 de maig, que valorarà que les propostes compleixin els criteris de viabilitat tècnica i cost. Es desestimaran aquelles accions que no siguin viables. Pel que fa a la posterior assemblea oberta, es farà el 17 de maig i els autors de les propostes tindran l'opció, si ho desitgen, de presentar-la públicament als veïns per obtenir-hi suport. 

La tercera i última fase serà les votacions, de l’11 al 16 de juny. Hi poden participarAixí, tots els urgellencs i urgellenques majors de 16 anys i empadronats a la Seu. Podran votar un màxim de 5 propostes a través d’un formulari que inclourà totes les propostes vàlides escollides a l’assemblea. Els formularis es podran dipositar a les urnes que hi haurà ubicades a l’OAC, a la Biblioteca Sant Agustí, a l’Oficina Jove i al centre cultural Les Monges. L'última setmana del mes de juny es faran públics els resultats de la votació. Les propostes més votades s’inclouran als Pressupostos Participatius 2018.

Balanç dels tres primers anys

Anna Vives ha volgut recordar que, gràcies a les tres primeres edicions dels pressupostos participatius oberts per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, s’han realitzat "un bon nombre d’inversions públiques que han comportat millores per la ciutat com l’acondicionament de passos de vianants, la renovació de les pistes de tennis i de pàdel, el recobriment d’escocells, la instal·lació de megafonia al pavelló poliesportiu, l’inici del projecte camí amic, la instal·lació de desfibril·ladors en diferents punts de la via urbana, entre moltes altres".

Pel que fa a la participació ciutadana, Vives ha manifestat que a les anteriors experiències hi han pres part el 3,5% de la població, una xifra que, tot i ser baixa, se situa a la mitjana de les poblacions catalanes que fan pressupostos participatius. En tot cas, la tinent d'alcalde ha animat la població a augmentar aquest percentatge enguany perquè “participar és fer poble”.

Mostrar formulari de contacte