Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença la novena promoció de l'Escola de Pastors de Catalunya, amb 22 alumnes

Comença la novena promoció de l'Escola de Pastors de Catalunya, amb 22 alumnes

La majoria de nous inscrits ja provenen de zones rurals i aposten per impulsar petites explotacions del sector làctic. Des del 2009 el centre pallarès ha format 111 persones, de les quals el 58% han tirat endavant en la pagesia
Un pastor ensenya a plegar la llana a uns alumnes (Foto: ACN)
06/03/2017 17:45

L'Escola de Pastors de Catalunya comença nou curs, enguany amb un grup de 22 persones que provenen d'arreu de Catalunya i també de Mallorca i el País Basc. Dels inscrits, 14 són homes i 8 dones.

Les edats comprenen des dels 20 fins als 44 anys. El 68% de nous alumnes ja venen d'un entorn rural, mentre que un 32% provenen d'àrees urbanes. El 45% són naturals de la demarcació de Barcelona, el 14% de Tarragona, un altre 14% de Girona i el 9% de Lleida. El 18% restant són de fora de Catalunya. La majoria dels nous alumnes té formació en cicles formatius, un 52%, enfront dels que tenen estudis universitaris (14%), de batxillerat (14%) o graduat escolar (19%). El 23% és l'atur i el 77% treballava en el moment que se'l va seleccionar.

Novament, l'orientació principal que trien els seleccionats és la producció lletera vinculada tan a cabres, ovelles o vaques. En aquest sentit l'Escola de Pastors de Catalunya està ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d'una filosofia de producció ecològica i tenint com a base de l'alimentació la pastura natural. Això és un canvi important dins de la tendència productiva de les petites finques ramaderes.

Com l'any passat, l'Escola de Pastors rep el suport del Departament de Treball dins del marc del Pla de Garantia Juvenil. Això permet que aquesta pugui seguir la seva tasca, ja consolidada, de formar i acompanya la nova pagesia emergent.

El projecte treballa per assolir uns conceptes molt bàsics: incrementar l'amor propi de la pagesia, afavorir-ne la viabilitat, lluitar per la vocació de fer productes bons i saludables i rebre'n un preu just. Al capdavant hi ha l'Associació Rurbans, una entitat sense ànim de lucre amb seu al Pallars Sobirà i amb el suport permanent de l'empresa Montanyanes.

Balanç dels primers vuit anys

L'Escola, des de la seva creació l'any 2009, ha rebut 379 sol·licituds i ja ha format 111 persones seleccionades, interessades a treballar de pastor o bé en el medi rural en general. D'aquests, el 58,6% es dedica actualment a la pagesia, en la majoria de casos tirant endavant un projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Només el 22,5% no continuen. En el projecte hi han col·laborat 164 explotacions, ja sigui exercint de tutors o bé de formadors d'aquests alumnes.

De fet, des de l'Associació es fa un seguiment i avaluació contínues del camí que han emprès els alumnes de l'Escola de Pastors. La majoria d'aquests tenen la intenció de portar a terme un projecte propi amb el que això comporta: cerca de terres per a instal·lar-s'hi, inversió i ramat.

Mostrar formulari de contacte