Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença la temporada de brama del cérvol al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Comença la temporada de brama del cérvol al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Les reserves del Pallars són les úniques on es pot observar les dues subespècies de cérvol existents a Catalunya: la centreeuropea i la ibèrica
Brama del Cérvol, a Boumort
29/09/2016 18:20

De mitjans de setembre a inicis de novembre els cérvols femella experimenten el zel, els mascles competeixen i reclamen les femelles amb els seus brams. L'observació d'aquest espectacle és difícil, especialment en àrees amb baixa densitat d'exemplars, però és en aquesta època quan pot ser més fàcil veure'ls.

El Parc Natural de l'Alt Pirineu és l'únic Parc on es pot observar les dues subespècies de cérvol existents a Catalunya; la centroeuropea i la ibèrica. La Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars ha prohibit caçar durant aquesta època als prats de Clavera, als de Montgosso i a tota la zona entre Isil i Alòs per tal d'afavorir que els visitants puguin gaudir d'aquest espectacle.

L'inici i la durada de la brama està condicionat per molts factors però, a grans trets, les hores més probables per a poder escoltar-los són les primeres i últimes hores del dia, tot i que es poden sentir amb més o menys freqüència durant tot el dia.

El cérvol viu al mosaic de boscos de muntanya, prats i matollars que caracteritza el paisatge agroforestal ben conservat del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Un cop endinsats en plena natura, en silenci i amb paciència, es poden anar trobant indicis i rastres d'aquest gran ungulat, com excrements, petjades, marques d'alimentació en la vegetació, arbres gratats amb les banyes i, fins i tot algunes banyes caigudes. Ara, en plena brama, els mascles tenen les banyes ben formades i preparades per a lluitar per les femelles. Després, durant els mesos de març i abril, els hi cauen. A partir d'aquella època, és probable trobar banyams si no és que els mateixos cérvols i altres mamífers (especialment rosegadors) els han consumit, per la font de calci que representen.

Dues subespècies

El Parc Natural de l'Alt Pirineu és l'únic Parc on es pot observar les dues subespècies de cérvol existents a Catalunya, la centroeuropea (Cervus elaphus hippelaphus) a la zona de les Valls d'Àneu i Valls de Cardós, i la ibèrica (Cervus elaphus hispanicus), de menor mida i amb una distribució més reduïda, a la zona sud del Parc, al terme municipal de Soriguera (Pallars Sobirà).

Mostrar formulari de contacte