Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comença una nova acció de la campanya ‘El carrer no és un cendrer’, adreçada a bars i restaurants de la Seu

Comença una nova acció de la campanya ‘El carrer no és un cendrer’, adreçada a bars i restaurants de la Seu

Educadors ambientals animaran els propietaris a instal·lar cendrers a l'exterior dels locals, acompanyats d’un cartell amb un missatge per als clients. L'Ajuntament vol evitar així que les burilles acabin a terra

Campanya 'El carrer no és un cendrer'
Campanya 'El carrer no és un cendrer'
10/11/2021 17:05

Avui dimecres ha començat una nova acció informativa de la campanya ‘El carrer no és un cendrer', adreçada a bars i restaurants de la Seu d’Urgell per exposar-los la problemàtica de les burilles i la seva responsabilitat de cara a solucionar-la, perquè és davant d’aquests locals on es concentra gran part de les puntes de cigarreta.

Des de l'Ajuntament recorden que aquesta problemàtica es va agreujar a partir de l’any 2011, quan es va prohibir fumar a l’interior de bars i restaurants. Això ha comportat que molts consumidors surtin a fumar al carrer i alguns d'ells, els més incívics, llencen les burilles a la via pública.

L’objectiu, doncs, és demanar als propietaris de bars i restaurants que instal·lin cendrers a l'exterior del seu local, en cas que no en tinguin, per tal que quan els fumadors surten a l'exterior no llencin les burilles a terra. Aquesta acció es durà a terme mitjançant diversos educadors ambientals que visitaran els establiments de restauració per informar-los de la problemàtica que suposa aquest residu.

A més, des de l’Ajuntament es facilitarà a cada establiment un cartell amb un missatge de sensibilització perquè el puguin col·locar al costat del cendrer i així conscienciar de la problemàtica que generen les burilles i evitar que aquestes acabin a terra. La durada de la campanya serà del 10 de novembre al 5 de desembre.

'El mar comença aquí, no llencis burilles a terra'  

Una darrera acció serà la instal·lació d’unes 30 plaques en embornals de la Seu d’Urgell amb el missatge 'El mar comença aquí, no llencis burilles a terra', per conscienciar la ciutadania que els residus que van a terra, i que no poden ser recollits pel servei de neteja viària, són arrossegats cap als embornals i, a través dels rius, poden acabar al mar, amb el problema de contaminació mediambiental que això comporta, el qual inclou una major toxicitat dels peixos i el risc que aquesta es transmeti als humans quan consumim peix.

També es durà a terme la instal·lació de cartells informatius en 100 papereres de la Seu per tal de sensibilitzar als fumadors que llencin les burilles a les papereres, les quals totes disposen de punts per apagar cigarrets.

Aquesta campanya es va iniciar per fer visible la problemàtica d’aquest "residu invisible" i sensibilitzar a la població sobre el seu impacte, no només d'imatge de la ciutat sinó també ambiental. L'acció es va iniciar el febrer passat amb una exposició, a les pilones del carrer Major, de les 100.000 burilles que havien hagut de recollir durant l’any 2020 voluntaris del grup Per una Catalunya Neta, impulsat des de la Seu.

A més, durant el passat mes de març es va enviar una carta a totes les llars de la Seu explicant la problemàtica d’aquest residu. També s'hi va informar de la distribució gratuïta de cendrers de butxaca als veïns fumadors. En total se'n van repartir uns 650. Si algun veí no el té, encara el pot sol·licitar a l’Ajuntament.

Mostrar formulari de contacte