Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comencen els treballs de restauració de la zona cremada al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Comencen els treballs de restauració de la zona cremada al Parc Natural de l'Alt Pirineu

L'objectiu és reduir el grau d'afectació de l'incendi Lluís Recoder anuncia que es revisarà el Pla contra Incendis i s'estudiarà la creació d'una xarxa de punts d'aigua al Pirineu
Foc Baix Pallars 03.2012
19/03/2012 10:51

El departament d’Agricultura ha iniciat ja els treballs de restauració de 25 hectàrees del Parc Natural de l’Alt Pirineu afectades pel foc de Baix Pallars i de Soriguera. Les tasques dels tècnics serviran per reduir el grau d’afectació de l’incendi, tenint en compte que la zona cremada del Parc "té un valor natural, social i paisatgístic molt important".

La superfície es troba a l'entorn del santuari d'Arboló, un indret molt freqüentat per gent gran i famílies amb nens. Les primeres tasques de rehabilitació han consistit en la millora de la seguretat del camí i l'arranjament de les baranes i els bancs.

El principal objectiu és frenar l'erosió del terreny amb les primeres pluges. De moment, s'està tallant els arbres morts i s'estan col.locant en forma de dic per evitar la caiguda de pedres i terra al camí. En una segona fase, es retiraran els pins morts de la zona. A més, la zona cremada és un indret on hi ha molt boix. Tots aquests arbustos cremats s'estan podant arran de soca perquè rebrotin més fàcilment.

El Parc ha pogut actuar amb celeritat en tractar-se d'un terreny propietat de la Generalitat. El president de l'espai natural, Agustí López, ha recordat que cal fer una tasca pedagògica per tenir nets els entorns dels pobles, per evitar la propagació dels incendis.

Més punts d'aigua al Pirineu

D'altra banda, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha explicat aquest divendres en una visita a la zona cremada per l'incendi de Gerri de la Sal que el Govern revisarà el Pla contra Incendis. Segons ha manifestat Recoder, "manca al Pirineu una xarxa de punts d'aigua". Així, ha assegurat que s'estudiarà crear un sistema de suport, similar al de la Catalunya Central.

El conseller també s'ha referit a les obres de la variant de Gerri de la Sal, paralitzades des de fa mesos, i ha explicat que el foc ha servit per copsar la necessitat d'un enllaç nord, una petició dels veïns que el projecte de Foment no contempla.

En aquest sentit, l'alcalde de Baix Pallars, Josep Maria Semino, ha subratllat que tot i que es vol que es reemprenguin les obres de la variant "cal primer un projecte de consolidació de la muntanya que no posi en perill el poble".

Veïns de Peramea, el nucli més afectat per l'incendi de Gerri de la Sal, van explicar al conseller que els prats de conreu van ser els que van salvar el poble de les flames. Els habitants del poble també van lamentar que els camions de Bombers no tinguessin cap lloc on agafar aigua. L'aigua es va haver de transportar amb tractors fins al nucli.

Mostrar formulari de contacte