Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comencen els treballs per garantir la seguretat de l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert

Comencen els treballs per garantir la seguretat de l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert

La instal·lació d'aparells per controlar les esquerdes costarà uns 10.000 euros i anirà a càrrec de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Visita de tècnics a la zona zona rocosa on es troba l'ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert (Foto: ICGC)
Visita de tècnics a la zona zona rocosa on es troba l'ermita de la Mare de Déu del Castell de Rivert (Foto: ICGC)
11/06/2024 13:55

L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha començat els treballs geotècnics de monitoratge de les esquerdes aparegudes a l'ermita romànica de la Mare de Déu del Castell de Rivert, al municipi de Conca de Dalt (Pallars Jussà). L'objectiu és estudiar possibles moviments de la cinglera al capdamunt de la qual es troba el temple, avaluar la seguretat de l'edificació i de les cases properes, i analitzar si calen actuacions de reforç al massís rocós.

L'Ajuntament de Conca de Dalt ja va alertar l'any 2022 de l'aparició d'algunes esquerdes al monument, i tècnics de l'ICGC s'hi van desplaçar per fer-hi una inspecció. Fruit d'aquella visita, l'ICGC va determinar que la zona té una perillositat mitjana de possibles despreniments.

L'actuació tindrà un cost d'uns 10.000 euros. La instal·lació dels aparells i l'anàlisi de les dades es finançarà gràcies als fons del projecte europeu POCTEFA: SPIRAL (eStrategia PIRenaica d'Avisos per esLlavissades), en el qual participa l'ICGC. El projecte treballa per disminuir les afectacions de les esllavissades mitjançant l'adopció d'una estratègia transfronterera de protecció comuna que millori la seva previsió i prevenció, així com la preparació per a l'emergència, tant a escala regional com local.

Primeres conclusions, d'aquí a un any

Els sensors que s'instal·len per al control de les esquerdes recullen les dades i les envien a l'ICGC, on s'aniran processant amb la voluntat de comptar amb les primeres conclusions d'aquí a un any.

La petita ermita del segle XI formava part de l'antic castell de Rivert, ja desaparegut. Se situa dalt d'un turó que domina el poble pel nord i es troba en desús. 

Mostrar formulari de contacte