Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comencen les negociacions a tres bandes per l'alcaldia de la Seu

Comencen les negociacions a tres bandes per l'alcaldia de la Seu

La necessitat de pactes al Consell, a Organyà i a Coll de Nargó poden influir en l’acord. Els resultats de PSC-Progrés, CiU i ERC permeten tres possibles majories.

Logo Eleccions a RàdioSeu
Logo Eleccions a RàdioSeu
28/05/2007 17:57

Després d’unes hores prudencials per pair els resultats electorals, els partits polítics han iniciat ja les converses per configurar un equip de govern a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

Les negociacions es duen a terme a tres bandes, ja que existeix tres possibilitats bàsiques de formar majoria: entre PSC-Progrés i CiU, entre CiU i ERC o bé entre PSC-Progrés i ERC. Cal recordar que el PSC-Progrés ha obtingut sis regidors; CiU, cinc; Esquerra, quatre; i ICV i el PP, un cadascun.

Tot i que els partits no han avançat gaires novetats, durant la nit dels cominicis als locals electorals ja es va desvetllar dos factors que podrien decantar la balança, en funció de quin adquireixi més pes. Per un cantó, el paper que puguin tenir les executives nacionals dels partits, malgrat que teòricament donen llibertat a les agrupacions locals per pactar. De l’altra, una que pot ser decisiva: la correlació de pactes al Consell Comarcal i a Organyà i Coll de Nargó, els altres tres ens on també s’ha de decidir encara l’equip de govern.

Al Consell Comarcal, CiU ha guanyat un conseller i ara en té 9, però es queda a una passa de la majoria absoluta. El PSC-PM en té 6, ERC 3 i el PP, un. A Organyà, el PSC (partit més votat) i CiU empaten a 3 regidors, i l’únic electe d’ERC té la clau del govern. I a Coll de Nargó, CiU obté 3 regidors, ERC 2; PSC-PM un, i IPCN-FIC, un altre. Els acords a què s’arribi en aquestes tres institucions pot condicionar l’aliança que es configuri a la Seu.

Els caps de llista no defineixen encara les preferències, però ja ensenyen algunes cartes. L’alcaldable del PSC-Progrés, Jordi Mas Ortega, reivindica la condició de llista més votada i creu que això legitima a liderar el proper equip de govern. Mas també va insinuar l’opció d’un tripartit: “El resultat pot ser divers i més de dos partits poden estar al govern; tot depèn de la voluntat dels altres partits de voler establir converses”. El cap de llista socialista vol que el pacte i el programa de govern conjunt ja es conegui abans de la constitució de l’Ajuntament, el dia 16 vinent.

L’alcaldable de CiU, Albert Batalla, avança com afronten la negociació: “No tancarem cap porta, però tampoc no farem un pacte a qualsevol preu”. En aquest sentit, deixa clar que “no tanquem la porta a l’alcaldia de cap manera”. Batalla vol “parlar amb tothom per veure el projecte de ciutat que proposen i de quina forma es vol treballar en la ciutat dels anys vinents”.

L’actual alcalde de la Seu, Jordi Ausàs (Esquerra), recorda que ser el partit més votat no garanteix tenir l’alcaldia: “La gent de la Seu no ha atorgat la majoria a cap formació política i per tant, perquè hi hagi un govern estable, convé l’entesa i l’acord entre formacions diferents”. Ausàs reivindica que “Esquerra ha actuat sempre amb responsabilitat i ho seguirem fent, ja sigui al govern o a l’oposició”.

Els altres dos partits també diuen la seva sobre el possible pacte. Des d’ICV, Josep M. Carles Aguilà, es mostra tàcit: “Hi ha l’opció de repetir el pacte de govern actual i jo crec que és el que es farà”. Carles veu “poques possibilitats” al pacte PSC-CiU i “encara menys possibilitats” a un acord tripartit com el de la Generalitat, que és el que defensa el grup ecosocialista. Des del PP, Patricia Lanau, es mostra neutral: “El més important és que sorgeixi un govern estable, que pugui treballar en una línia positiva per a una Seu més moderna”.

Mostrar formulari de contacte