Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comencen les obres a la presa i els barracons de l'estany de la Gola, al parc de l'Alt Pirineu

Comencen les obres a la presa i els barracons de l'estany de la Gola, al parc de l'Alt Pirineu

10/08/2009 10:00

A finals de la setmana passada van començar les obres de restauració paisatgística i ambiental de l’antiga presa inacabada i dels barracons en ruïnes de l’entorn de l’estany de la Gola, a la vall d’Unarre. Aquest indret d’alta muntanya, ubicat al municipi de la Guingueta d’Àneu, al Pallars Sobirà, forma part del Parc Natural de l’Alt Pirineu i solament és accessible a peu.

L’obra, finançada per Endesa, dins la seva línia d’actuacions de millora ambiental a través de la Fundació Endesa, puja a l’import de 123.540 € i consisteix en la demolició de la presa i els barracons existents, l’escampada de les pedres resultants en forma de tarteres, aprofitant depressions naturals del terreny, i el recobriment amb pedra de les restes de mur de formigó de la presa. A més, es retiraran totes les deixalles existents (ferralla principalment) amb helicòpter. L’objectiu d’aquesta actuació és dur a terme una restauració paisatgística integral, de manera que l’entorn natural de l’estany s’acosti tant com sigui possible al seu estat original abans de les obres de creació de la Central Hidroelèctrica d’Unarre, als anys 60 del segle XX, en què es va deixar inacabada la presa de l’estany de la Gola.

Paral·lelament, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu inicia la rehabilitació d’un dels barracons existents en ruïnes, concretament l’antiga sala de màquines, com a futur refugi lliure de 10 places. Es preveu que aquest refugi sigui utilitzat tant pels excursionistes que visiten l’estany de la Gola i la resta d’estanys i pics de la vall d’Unarre com pels ramaders que duen bestiar a la muntanya. També podrà servir de punt d’avís de socors en cas d’accident a l’alta muntanya. Aquesta segona obra puja a 30.000 €, dels quals 25.500 € es financen gràcies a una subvenció atorgada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu (Departament de Medi Ambient i Habitatge) i els 4.500 € restants amb càrrec a fons municipals.

Ambdues obres es preveu que acabin a finals del mes de setembre de 2009 i s’han adjudicat a l’empresa Cervós i David Reguant, respectivament. Les obres formen part d’un marc de col·laboració més ampli a tres bandes entre Endesa, l’Ajuntament de la Guingueta d’Àneu i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, que inclou també l’adequació per a l’ús públic de la mollera d’Escalarre, un aiguamoll amb presència d’aus migratòries i flora protegida situat a la cua de l’embassament de la Torrassa.

Mostrar formulari de contacte