Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Comencen les reunions informatives sobre el projecte de prospeccions mineres al port de Salau

Comencen les reunions informatives sobre el projecte de prospeccions mineres al port de Salau

L'EMD d'Isil i Alós vol que el Govern aclareixi si donarà el permís i reivindica el dret de la comarca a decidir sobre temes de medi ambient. Els veïns es plantegen no autoritzar-hi el pas de vehicles
06/08/2018 10:45

Isil ha acollit, aquest divendres passat, la primera reunió informativa sobre l'estat del projecte miner al port de Salau per extreure wolframi i or. Amb aquestes trobades es vol que els veïns coneguin de primera mà el projecte i que tècnics els expliquin que suposarà pel territori una iniciativa d'aquestes característiques.

El port de Salau és dins el Parc Natural de l'Alt Pirineu i té altres figures de protecció com la Xarxa Natura 2.000. La presidenta de l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alós, Sofia Isús, ha dit a l'ACN que aquestes figures de protecció són "contradictòries amb una explotació minera" i per aquest motiu demana un posicionament clar del Govern respecte a la seva voluntat pel que fa a la zona de Bonabé. Isús hi ha afegit que l'accés al port de Salau és a través d'una pista de propietat comunal de l'EMD i es pregunta si els 103 veïns d'Isil i Alós, amb el seu vot, poden decidir autoritzar o no el pas en cas que el Govern doni els permisos per fer els primers sondejos.

Reunions com aquestes se seguiran fent a d'altres poblacions del Pallars Sobirà, atès que "una qüestió com aquesta afecta tota la comarca", segons Plataforma Salvem Salau. El portaveu d'aquesta entitat, Jaume Comas, opina que les prospeccions mineres "causarien gran impacte al medi natural" i els preocupa "la contaminació de les aigües cristal·lines de la Noguera Pallaresa".

Pel que fa a la situació actual, l'empresa NeoMetal Spania SL, que forma part d'una multinacional australiana, ha redactat l'estudi d'impacte ambiental i el Departament de Territori ha de dir si és favorable o no. Territori decidirà si autoritza els sondatges previstos.

Rebuig al projecte des de l'Aplec de Salau

El projecte de les mines també ha estat present al tradicional aplec d'agermanament catalano-occità del Port de Salau, que s'ha celebrat aquest diumenge. Durant la pujada a la muntanya, alguns dels participants han expressat el rebuig a aquesta possibilitat de prospecció. En canvi, en el marc de l'aplec sí que s'ha reivindicat, un any més, la construcció d'un túnel que connecti el Pallars Sobirà amb l'Arieja i faciliti la recuperació de l'intercanvi comercial, social i cultural entre ambdós territoris.

Tanmateix, la principal reivindicació d'enguany ha estat l'alliberament dels polítics catalans empresonats o exiliats a causa del sistema judicial espanyol. Tant els participants catalans com els occitans han denunciat la manca de llibertats existent actualment a Catalunya a causa de la intervenció de l'Estat espanyol i la passivitat de la Comissió Europea davant d'aquests abusos d'autoritat.

  • Reunió a Isil sobre el projecte de prospeccions mineres al port de Salau (Foto: ACN)
  • Aplec Occitanocatalà del Port de Salau (Foto: PN Alt Pirineu)

Mostrar formulari de contacte