Commemoració del segon aniversari de l'1-O a la Seu i l'Alt Urgell
El manifest de la jornada fa una crida a mantenir la mobilització davant la nova ofensiva judicial i policial de l'Estat. A Organyà s'ha fet un Sopar Solidari amb la presència de l'activista Rai López Calvet
La Seu d'Urgell s'ha sumat aquest dimarts, 1 d'octubre, als diversos actes que s'han dut a terme arreu de Catalunya per commemorar el segon aniversari del referèndum d'independència. La plaça dels Oms va acollir una concentració veïnal, convocada poques hores abans, a la qual s'hi van adherir representants de partits com ara Junts per la Seu i ERC i d'entitats com l'ANC i Òmnium de l'Alt Urgell.
En l'acte, l'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, va expressar, entre d'altres punts, que cal demostrar al carrer que "es manté el somni intacte, la mateixa il·lusió i determinació i les ganes d'esdevenir un país lliure tal com es va votar l'1 d'octubre de 2017, malgrat un estat repressiu que ho va intentar evitar amb totes les forces i amb l'única violència que hi ha hagut en tot aquest procés".
Fàbrega i el vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, van llegir el manifest de la jornada, que comença remarcant que "dos anys després, la ciutadania manté ferma la voluntat democràtica del dret a l'autodeterminació, i l'Estat no ha fet res per solucionar la situació; i lluny d'això, s'ha viscut una persecució judicial i policial, tot coartant ciutadans, electes locals i els representants del Govern i el Parlament".
En aquest context, el manifest es referma en la necessitat de resoldre el futur polític de Catalunya per vies democràtiques, i no judicials o policials, alhora que s'hi constata "amb preocupació" com "des de l'Estat es reiteren actuacions que volen criminalitzar el moviment independentista, que sempre ha estat cívic, democràtic i pacífic". Per això, s'hi reivindica l'"absolució" dels presos polítics, i també dels exiliats, com l'única opció vàlida per reconduir el conflicte després que els representants polítics i cívics que han estat jutjats ja porten quasi dos anys en presó preventiva.
Els manifestants també van denunciar, per "injusta i injustificable", la prohibició de la celebració d'un referèndum per part del govern espanyol i la "coacció i violència policial" que van exercir els cossos de seguretat de l'Estat, que tot i això no van impedir que es votés. Per això, animen a mantenir la mobilització enfront de les noves ofensives judicials i policials contra l'independentisme i el dret a l'autodeterminació.
A Organyà, el referèndum s'ha commemorat amb el passi d'un vídeo a la sala de les Homilies, la lectura d'un manifest a la Placeta de l'1 d'Octubre i un Sopar Solidari, que es va dur a terme al Local de Jubilats i que va tenir com a convidat l'activista ebrenc Rai López Calvet, que va donar a conèixer el Consell de la República i els motius per inscriure-s'hi. Aquesta primavera passada López Calvet va encapçalar una ruta a peu de 1.300 km, des de Cervera de la Marenda (Catalunya Nord) fins a Waterloo (Bèlgica), per mostrar el suport al Govern català a l'exili, encapçalat per Carles Puigdemont.
A Oliana, de la seva part, un grup de veïns ha fet una concentració davant de l'Ajuntament. L'alcaldessa, Carme Lostao, ha manifestat que "no oblidem i el record d'aquell dia ens esperona a seguir", alhora que ha reivindicat novament la llibertat pels presos polítics.
Aquest dimarts també s'ha recordat l'1-O a Castellciutat, mitjançant un torneig d'escacs, un sopar popular i una tertúlia sobre el present i el futur de la situació política de Catalunya.
Documental i xerrada a la Seu, aquest divendres
A la Seu d'Urgell, els actes relacionats amb el segon aniversari de l'1-O es completaran amb el passi del documental 'Lluita noviolenta', seguit d'una xerrada a càrrec de Xavier Vidal, ex secretari nacional de l'Asssemblea Nacional de Catalunya. L'acte, organitzat per l'ANC Alt Urgell, tindrà lloc aquest divendres, dia 4, a les 8 del vespre a l'Hotel Andria.