Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís alerta de la possible privatització dels menjadors escolars de l'Alt Urgell

Compromís alerta de la possible privatització dels menjadors escolars de l'Alt Urgell

El grup municipal assegura que el Consell Comarcal inclou aquesta proposta en el seu pla econòmic i financer. El ple de la Seu rebutja una moció per defensar la gestió pública del servei i s'insta a parlar-ne en la corporació alturgellenca

Ple municipal de la Seu
Ple municipal de la Seu
17/09/2019 21:10

Compromís ha alertat aquest dilluns durant el ple de la Seu d'Urgell de la possible privatització dels menjadors escolars de l'Alt Urgell. El grup municipal ha explicat que el Consell Comarcal alturgellenc ha inclòs en el seu pla econòmic i financer l'opció de treure a concurs la gestió del servei. Arran d'aquest fet, Compromís va presentar ahir una moció per instar la corporació comarcal a aturar el procés. La proposta va rebre el suport de la CUP i hi va votar en contra l'equip de govern (Junts i ERC).

En el text es demanava a l'Ajuntament que s'obrís una ronda de converses amb la comunitat educativa respecte el model de gestió que es vol pels menjadors escolars de la Seu d’Urgell. Així mateix, se sol·licitava que el consistori urgellenc es comprometés "en la lluita per menjadors escolars de gestió pública, de qualitat, amb preus assequibles i tenint en compte l’impacte social i ambiental dels productes". Un altre punt de la moció era que l’Ajuntament exigís al Consell Comarcal que, en el cas que demostrés la impossibilitat de continuar gestionant els menjadors escolars, "es valorés de forma professional i participativa altres opcions, com el retorn de la gestió a la comunitat escolar o als consistoris, models que estan funcionant en diversos pobles de l'Alt Urgell".

La proposta recordava que diversos estudis alerten de les conseqüències negatives que es deriven del procés d’externalització, privatització i oligopolització que estan patint una majoria dels menjadors escolars. En aquest sentit, Òscar Ordeig, portaveu de Compromís X La Seu, va assegurar que es defensarà a totes les institucions que la privatització no tiri endavant. "Es tracta d'una amenaça intolerable i una aberració; un tema molt important per a les famílies, que no s'ha debatut", va manifestar.

Posicionament dels grups

L'alcalde  la Seu, Jordi Fàbrega, es mostrava prudent amb la possibilitat de privatització: "Hem de veure si es fa o no, i no posar la bena abans de la ferida". Fàbrega també va voler deixar clar que l'equip de govern de la Seu (Junts i ERC) està a favor que els menjadors estiguin gestionats amb la màxima transparència i sempre serà millor que se n'encarreguin les AMPAs o empreses públiques". Tanmateix, va afegir que "cal debatre aquest tema en l'àmbit comarcal que li pertoca".

Per la seva banda, Xènia Antona, portaveu de la CUP, va expressar el suport a la moció. "Qualsevol possibilitat d'externalitzar un servei públic que funciona, ens preocupa", va reblar. Així mateix, va instar també Òscar Ordeig a votar en contra de la Llei Aragonès al Parlament, que obre la porta a aquest tipus de privatitzacions.

Servei públic

Compromís va lamentar que Junts i ERC rebutgessin la moció: "Una vegada més es posen els interessos partidistes per davant dels interessos generals dels ciutadans i ciutadanes de la Seu d’Urgell, com és oferir un menjador escolar de qualitat i a un preu raonable". L'oposició lamentava que "tampoc es va tenir la voluntat de pactar uns punts d’acord alternatius i va rebutjar qualsevol tipus de diàleg per tirar endavant una moció consensuada".

Per Compromís, el menjador escolar ha de formar part del projecte educatiu i s'ha d'escoltar i tenir en compte l'opinió de tota la comunitat educativa i molt especialment a les famílies i a les AMPAs. El grup també assenyala que s'ha de veure com una oportunitat per mobilitzar el món rural i els seus productors, prioritzant aliments de proximitat; no s'hi ha de fer negoci i l'administració ha de vetllar per una gestió on la nutrició, l'educació i la igualtat d'oportunitats sigui el que realment importi. Per últim, s'indica que la seva gestió ha de ser totalment transparent.

 

Mostrar formulari de contacte