Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís demana casals d’estiu a tots els pobles de la comarca

Compromís demana casals d’estiu a tots els pobles de la comarca

El grup considera que els ajuntaments han de vetllar perquè cap infant es quedi sense plaça i han d'oferir beques. L'oferta caldria programar-la "amb les condicions de seguretat necessàries"
Casal municipal a la Seu (Foto d'arxiu)
30/04/2020 19:25

Compromís ha reclamat en un comunicat de premsa que aquest estiu hi hagi un casal d’estiu, com a mínim, en cada poble de l'Alt Urgell, i que els ajuntaments vetllin per tal que cap infant es quedi sense plaça "fent una bona previsió d’espais, monitors i beques". El grup considera que tot indica que aquesta oferta ludicoeducativa es podrà realitzar perquè la desescalada anunciada situa la data del començament de les vacances escolars en la fase 4. En aquest sentit, s'apunta que caldrà programar els casals "adaptant-se a les condicions de seguretat que decretin les autoritats sanitàries".

El grup argumenta que la pandèmia de la COVID-19 ha deixat els alumnes sense escola moltes setmanes i que entitats com Save the Children o la Fundació Bofill han alertat de les conseqüències negatives que això comportarà en els infants, sobretot en els de famílies vulnerables. En aquest sentit, Compromís aposta "per un model de casal d’estiu que pal·lïi les bretxes socials que el confinament ha agreujat".

La regidora i consellera de Compromís, Carlota Valls, explica que el confinament no ha estat igual per a tots els infants. "Mentre que alguns han disposat dels mitjans tecnològics per seguir el curs telemàticament, altres encara esperen que es compleixin les promeses de garantir connectivitat i dispositius per a tothom", ha lamentat. I ha afegit: "Mentre que uns han pogut gaudir d’espais de família relaxats amb jocs, cultura i tendresa, altres han hagut de conviure amb l’angoixa dels seus progenitors per la manca de recursos, la pèrdua de les feines, habitatges petits i estrès emocional".

Durant tot el període de vacances

Compromís considera que els casals d’aquest estiu haurien de tenir una durada equivalent a tot el període de vacances escolars, començant el dia següent de la finalització del curs escolar i acabant el dia abans del començament del nou curs. "Els infants ja han estat massa dies a casa", apunta el partit. Una altra petició és que l'horari dels casals sigui de matí i tarda, i amb servei de menjador. "Els casals no s’haurien de limitar a l’horari matinal, el dia és molt llarg i l’estiu està ple de possibilitats", afirma Valls, que també indica que "molts progenitors aquest estiu no podran fer vacances, sobre tot els autònoms, així que cal oferir respostes a les famílies adaptades a la seva realitat".

Entre les característiques de l'oferta, també es manifesta que cal que hi predominin les activitats a la natura. "Després de setmanes de confinament els infants necessiten espai de connexió amb la natura i de llibertat de moviment; tenim un entorn privilegiat per poder dur a terme passejos a la muntanya i remullar-nos als rius. També seria molt recomanable que els grups d’edat majors poguessin gaudir de campaments a la muntanya", manifesta Compromís.

Una altra proposta és incloure activitats d’aprenentatge. "Aprendre no és avorrit, aprendre és gaudir i és caminar cap al futur amb pas més ferm. Cal que els casals incloguin activitats artístiques i de reforç de les competències bàsiques per a que els infants puguin reprendre el curs més preparats", diu Valls. A més, es vol monitors formats en educació emocional, ja que "el confinament i la crisi econòmica repercuteix en l’estat emocional dels infants, especialment en aquells que procedeixen de famílies vulnerables o en risc d’exclusió social". Compromís rebla: "Necessitarem monitors amb eines per saber gestionar les emocions i per fer un veritable acompanyament integral".

Finalment, el grup comarcal sol·licita més beques, perquè "invertir en la infància és invertir en futur". I es constata: "Les administracions hauran de garantir que no es quedi sense casal cap infant que ho necessiti i per això, en aquest context de crisi econòmica, cal que s’ampliï més que mai la dotació de beques tant pel casal com pel menjador".

Suport a les famílies

Carlota Valls, regidora a l’ajuntament de La Seu per Compromís x La Seu i consellera portaveu al Consell Comarcal de l’Alt Urgell per Compromís x Pirineu, subratlla que “cal donar tot el suport a les famílies en aquests moments tan difícils i oferir des de les administracions solucions reals a tots els reptes, tenint sempre en compte a tots els nostres infants: invertir en ells és invertir en el nostre futur”.

Mostrar formulari de contacte